ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ασπίδα στη φλεγμονή με αυτές τις 6 τροφές

Η καλύτερη άμυνα απέναντι στις τροφές που προκαλούν φλεγμονή είναι φυσικά εκείνες που μας προστατεύουν από αυτή.

Ασπίδα στη φλεγμονή με αυτές τις 6 τροφές

Όπως είναι γνωστό η φλεγμονή είναι ο τρόπος άμυνας του σώματος σε διάφορα προβλήματα (τραυματισμοί, λοιμώξεις κλπ).

Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και να αποφεύγουμε τις τροφές που είναι καταλύτες στην δημιουργία φλεγμονών στον οργανισμό μας, εξίσου σημαντικό είναι να ξέρουμε και να προτιμάμε εκείνες τις τροφές που εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονών.

Δείτε τις 6 τροφές που μας προστατεύουν καλύτερα από τις φλεγμονές:

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη, ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνετε ψάρια αρκετές φορές την εβδομάδα και θα πρέπει να μαγειρεύονται με υγιείς τρόπους. Σε μια έρευνα του 2009 από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, οι άνδρες που έτρωγαν ψητά ή βραστά ψάρια (σε αντίθεση με τηγανητά, αποξηραμένα, ή αλατισμένα) μείωσαν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κατά 23% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο/καθόλου ψάρια.

Σκούρα φυλλώδη λαχανικά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τα προ-φλεγμονώδη μόρια που ονομάζονται κυτοκίνες, και μία από τις καλύτερες πηγές αυτής της βιταμίνης είναι τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο. Αυτά και τα σταυρανθή λαχανικά έχουν επίσης υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, και ορισμένες φυτοχημικές ουσίες που καταπολεμούν τις ασθένειες σε σύγκριση με τα ανοιχτόχρωμα λαχανικά.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Καταναλώνοντας τα περισσότερα δημητριακά σας σε μορφή ολικής αλέσεως, σε αντίθεση με την επεξεργασμένη μορφή, μπορεί να σας προστατεύσει από τις επιβλαβείς φλεγμονές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ολόκληροι κόκκοι/σπόροι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός δείκτη φλεγμονής στο αίμα, ενώ έχουν συνήθως και λιγότερη προσθήκη ζάχαρης.

Ξηροί καρποί

Μια άλλη πηγή προστασίας από την φλεγμονή είναι οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, και βιταμίνη Ε, και τα καρύδια, τα οποία έχουν υψηλές ποσότητες άλφα-λινολινεϊκού οξέος (ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος). Όλοι οι ξηροί καρποί, όμως, είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει και να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκαλούνται από τη φλεγμονή. Οι ξηροί καρποί (μαζί με τα ψάρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως) αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή σε μόλις 6 εβδομάδες.

Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται μερικές φορές υπεύθυνα για φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, επειδή κάποιοι άνθρωποι έχουν αλλεργίες ή δυσανεξία στην καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά. Αλλά για τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτό το πρόβλημα, το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένο γάλα είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Το γιαούρτι μπορεί επίσης να περιέχει προβιοτικά, τα οποία μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή του εντέρου.

Σκόρδο και κρεμμύδια

Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο αυτά τα πικάντικα λαχανικά είναι γνωστά για τις προστατευτικές ιδιότητές τους απέναντι στη φλεγμονή. Σε έρευνες που έγιναν σε δοκιμαστικό σωλήνα αλλά και σε πειραματόζωα, αποδείχτηκε ότι το το σκόρδο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα αναλγητικά φάρμακα (όπως η ιβουπροφαίνη), διακόπτοντας τη λειτουργία των οδών που οδηγούν σε φλεγμονή. Τα κρεμμύδια περιέχουν παρόμοιες αντι-φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ουσίας κερσετίνης (phytonutrient quercetin) και της χημικής ένωσης αλικίνης (allicin), οι οποίες διασπώνται στον οργανισμό σε σουλφενικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του διακόπτει την παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Διαβάστε επίσης:

Οι 6 χειρότερες τροφές που προκαλούν φλεγμονή

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε τέσσερα βήματα

Ο χυμός που σώζει από την ουρική αρθρίτιδα!

Πώς θα καταλάβετε αν πάσχετε από περιοδοντίτιδα