ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυλλώδη λαχανικά: Είδη και διατροφική αξία (εικόνες)

Τα χόρτα ή φυλλώδη λαχανικά διακρίνονται σε άγρια, ήμερα και καλλιεργούμενα και ωφελούν τον οργανισμό με πολλούς τρόπους.

Φυλλώδη λαχανικά: Είδη και διατροφική αξία (εικόνες)

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και προκαλούν αίσθημα πληρότητας.

Είναι επίσης πλούσια σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Τα χόρτα είναι καλή πηγή μετάλλων (σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου) και βιταμινών (Κ, C, E, βιταμινών του συμπλέγματος Β). Έχουν υψηλή περιεκτικότητα ιδίως σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και προστατεύει από την οστεοπόρωση, την αθηροσκλήρωση και την αρθρίτιδα.

Τα αντιοξειδωτικά τους (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, καροτενοειδή) προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων και ελαττώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Περιέχουν τέλος, υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος, που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, απώλειας μνήμης, προλαμβάνει την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνει τη διάθεση, δεδομένου ότι συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης.

Δείτε κάποια είδη και τα οφέλη τους για την υγεία: