ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες δίαιτες του 2014

Τον κατάλογο με τις πέντε χειρότερες δίαιτες των διασήμων, τις οποίες πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε, εξέδωσε προ ημερών η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA), ακολουθώντας την παράδοση πολλών ετών.

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες δίαιτες του 2014

Τις προηγούμενες χρονιές στον κατάλογο είχαν συμπεριληφθεί διάσημες δίαιτες, όπως η δίαιτα χωρίς γλουτένη (Gluten Free Diet) που συνιστά αποφυγή των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη και η δίαιτα Ντουκάν (Ducan Diet) η οποία περιέχει πολλές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες.
Φέτος στη λίστα υπάρχει η δημοφιλέστατη ανά την Ευρώπη παλαιολιθική δίαιτα (είναι επίσης γνωστή ως δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων ή Paleo Diet).

Η δίαιτα αυτή, την οποία υποστηρίζουν ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Μάθιου Μακόναχι και το μοντέλο και ηθοποιός Μέγκαν Φοξ, συνιστά να τρώει κανείς ό,τι και ο άνθρωπος του... Νεάντερταλ αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα όσπρια, το αλκοόλ, τον καφέ, επεξεργασμένα τρόφιμα, αλάτι, ζάχαρη κλπ.

Η BDA λέει πως μολονότι δεν είναι κακό να κόψει κανείς τη ζάχαρη και το αλάτι, το να αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων είναι πρόβλημα (χωρίς γαλακτοκομικά λ.χ. υπάρχει κίνδυνος έλλειψης ασβεστίου και οστεοπόρωσης).

Παρομοίως και η δίαιτα χωρίς σάκχαρα (Sugar Free Diet) την οποία ενστερνίζονται οι πολυβραβευμένοι ηθοποιοί Τομ Χανκς και Άλεκ Μπάλντουιν απορρίπτεται από την BDA, καθώς σάκχαρα δεν περιέχουν μόνο η ζάχαρη και τα γλυκά αλλά και τα φρούτα, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά και πολλά άλλα τρόφιμα, οπότε πάλι ελλοχεύει κίνδυνος αποκλεισμού ολόκληρων ομάδων τροφίμων από τη διατροφή.

Η δίαιτα VB6 (συντομογραφία του «Vegan Before 6» που σημαίνει «χορτοφαγία πριν από τις 6 μ.μ.»), την οποία ακολουθεί η τραγουδίστρια Μπιγιονσέ, επίσης απορρίπτεται από την BDA, διότι ουσιαστικά συνιστά να τρώει κανείς μόνο φυτικής προελεύσεως τρόφιμα έως τις 6 το απόγευμα και μετά ό,τι θέλει!

Κατά την BDA, όμως, σημασία δεν έχει τι τρώμε τη μισή ημέρα, αλλά να τρώμε υγιεινά όλη μέρα.


Τέλος, υπάρχει η δίαιτα αποτοξίνωσης με πηλό (Clay Cleanse Diet) που συνιστά κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας πηλού την ημέρα για «να αποτοξινωθεί το σώμα».

Η BDA λέει πως αφενός η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση, ιδίως προς τις εγκύους, ότι σε ροφήματα και συμπληρώματα πηλού που εξέτασε βρήκε υψηλά επίπεδα μολύβδου και αρσενικού, αφετέρου ο οργανισμός διαθέτει δικά του συστήματα αποτοξίνωσης και κατά συνέπεια «η ιδέα της αποτοξίνωσης συνολικά είναι ανοησία».

«Κάθε χρόνο εμφανίζονται νέες δίαιτες, από περίεργες και άνευ ουσίας έως ξεκάθαρα επικίνδυνες, όπως η (περυσινή) δίαιτα της αναπνοής (Breatharian Diet) που συνιστούσε στον κόσμο να αντικαταστήσει τα τρόφιμα με... φρέσκο αέρα (!) και ήλιο» δήλωσε η διαιτολόγος και εκπρόσωπος της BDA Σάιαν Πόρτερ.

«Όπως φαίνεται, διαρκώς αναζητούμε τη μαγική λύση στο αδυνάτισμα, η οποία γρήγορα και εύκολα θα μας χαρίσει το τέλειο σώμα των ονείρων μας. Η αλήθεια, όμως, είναι πως αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι.

Συνεπώς, πάψτε να αναζητάτε τον τερματισμό με σπριντ στο αδυνάτισμα και προτιμήστε τον μαραθώνιο: είναι ο ασφαλέστερος και πιο αποδοτικός τρόπος για να τα καταφέρετε» τονίζει.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι ακριβώς οι θερμίδες και ποιος ο ρόλος τους στη δίαιτα

Καύση λίπους: 3 επίμονοι μύθοι καταρρίπτονται

Πώς μπορεί το πρωινό να γίνει ο Νο 1 σύμμαχος στη δίαιτα