ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεν ξεγελούν τον εγκέφαλο τα τεχνητά γλυκαντικά

Μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες, αυτό δε σημαίνει όμως ότι μας βοηθούνστην απώλεια βάρους!

Δεν ξεγελούν τον εγκέφαλο τα τεχνητά γλυκαντικά

Μπορεί να έχουν λιγότερες θερμίδες, αυτό δε σημαίνει όμως ότι μας βοηθούνστην απώλεια βάρους!

Ο λόγος, γίνεται για τα τεχνητά γλυκαντικά, που σύμφωνα με Αμερικανούςεπιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ, δεν πετυχαίνουν να ξεγελάσουν τονεγκέφαλο, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε ακόμη περισσότερες τροφές με γλυκιάγεύση, έως ότου δοθεί το σήμα του κορεσμού.

Για πρώτη φορά σε αυτή την έρευνα εντοπίστηκε ένα εγκεφαλικό σήμα που μέχρισήμερα ήταν άγνωστο στους επιστήμονες.

Ο εγκέφαλος δεν εκπέμπει αυτό το σήμα, όταν καταναλώνουμε τροφές πουπεριέχουν τεχνητά γλυκαντικά, γιατί αυτές έχουν μεν γλυκιά γεύση, αλλά όχιαρκετή ενέργεια.

Το ίδιο σήμα ρυθμίζει και τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία προκαλεί τηναίσθηση της επιβράβευσης, και εμφανίζεται όταν τα σάκχαρα διασπώνται σε μορφήχρήσιμη για την τροφοδοσία των κυττάρων.

«Η επιθυμία για κατανάλωση γλυκού καθορίζεται κυρίως από την ποσότηταενέργειας που θα πάρει ο οργανισμός. Επίσης, από την επιβράβευση που αισθάνεταικανείς, η οποία ωστόσο είναι μικρότερη, όταν οι τροφές περιέχουν τεχνητάγλυκαντικά», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικόπεριοδικό «Journal of Physiology», καθηγητής Ivan de Araujo.

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της συγκεκριμένης έρευνας, επειδή δείχνειτον βαθμό στον οποίο ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεαστεί από τις τροφές πουεπιλέγει κανείς να καταναλώσει.