ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε η δίαιτα είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Συνεχώς ακούμεότι το πολύ φαγητό και η αποχή από την άσκηση οδηγούν στο επιπρόσθετο βάρος. Τισυμβαίνει όμως όταν τρώμε ισορροπημένα και γυμναζόμαστε συστηματικά και δεβλέπουμε αποτέλεσμα;

Πότε η δίαιτα είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Συνεχώς ακούμεότι το πολύ φαγητό και η αποχή από την άσκηση οδηγούν στο επιπρόσθετο βάρος. Τισυμβαίνει όμως όταν τρώμε ισορροπημένα και γυμναζόμαστε συστηματικά και δεβλέπουμε αποτέλεσμα;

Οι επιστήμονεςέχουν πλέον κατανοήσει τους τρόπους με τους οποίους το σώμα ανταποκρίνεται στοφαγητό. Πιστεύουν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα μας είναι «καλωδιωμένο»ώστε να χάνει τα κιλά πιο δύσκολα. Από το νευρικό έως το πεπτικό σύστημα και τασημαντικότερα όργανα του σώματος, πολλοί είναι οι λόγοι που έχουμε πέσει θύμα ενός«βιολογικού σαμποτάζ».

Τα παχυντικά φαγητά απενεργοποιούν τα νεύρα τουστομάχου

Τον περασμένομήνα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ανακοίνωσαν ότι μπορεί ναφταίνε τα νεύρα του στομάχου που δε χάνουμε βάρος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες,τα γαστρικά νεύρα αποστέλλουν στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού. Ωστόσο, ηκακή διατροφή μπορεί να αποδυναμώσει τα νεύρα αυτά, εμποδίζοντας τη σωστήλειτουργία τους. Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε περισσότερο μέχρι να αισθανθούμεότι χορτάσαμε.

Κακή καλωδίωση του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλός μας μπορείνα παίζει επίσης ρόλο στην απώλεια βάρους και την αποτυχία μιας δίαιτας.Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναφέρουν ότι σε κάθε άνθρωποδιαφέρει η εγκεφαλική λειτουργία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένηαντίδραση στην ορμόνη της πείνας (λεπτίνη), η οποία ρυθμίζει την όρεξη. Η λεπτίνηειδοποιεί τον εγκέφαλο να μειώσει την όρεξη και να εκκινήσει τη διαδικασίακαύσης των θερμίδων. Τα άτομα που δεν παράγουν τη λεπτίνη αντιμετωπίζουν μεγάληδυσκολία να χάσουν βάρος.

Βακτήρια του στομάχου

Η ποσότητα τωνβακτηρίων που βρίσκονται στο στομάχι καθορίζει το αποτέλεσμα της δίαιτας. Πολλέςέρευνες έχουν αποδείξει τη συσχέτιση μεταξύ των βακτηρίων και της πείνας. Πρόσφατημελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έδειξε ότι ταβακτήρια του στομάχου επηρεάζουν σημαντικά το μεταβολισμό.

Ο εγκέφαλος αγνοεί το στομάχι

Σύμφωνα με μελέτηπου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ορισμένα άτομα παρουσιάζουναδυναμία να προσαρμοστούν στις διαφορές των θερμίδων κάθε γεύματος. Αυτό σημαίνειότι ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στα εσωτερικά σήματα που αφορούν στην πείνακαι τον κορεσμό.