ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΦΕΤ: χρήσιμες συμβουλές για τα τρόφιμα την περίοδο των Εορτών

Συμβουλές για τηναγορά, διατήρηση και κατανάλωση τροφίμων κατά την διάρκεια των εορτών, δίνει οΕΦΕΤ.

Η διατροφή τωνημερών πρέπει να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο όπως παραδοσιακά αρμόζει καινα συνοδεύεται με φυσική άσκηση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο,τονίζει ο ΕΦΕΤ.

ΕΦΕΤ: χρήσιμες συμβουλές για τα τρόφιμα την περίοδο των Εορτών

Συμβουλές για τηναγορά, διατήρηση και κατανάλωση τροφίμων κατά την διάρκεια των εορτών, δίνει οΕΦΕΤ.

Η διατροφή τωνημερών πρέπει να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο όπως παραδοσιακά αρμόζει καινα συνοδεύεται με φυσική άσκηση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο,τονίζει ο ΕΦΕΤ.

Αναλυτικά, ο ΕΦΕΤσυμβουλεύει:

Για την προμήθειαΚρέατος:

-Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º – 5º C για το νωπό και σεθερμοκρασία – 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δενπρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

-Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων πουδείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενοέλεγχο.


Για την προμήθεια Πουλερικών (Γαλοπούλες – Κοτόπουλα κλπ) και προϊόντωνπτηνοτροφίας:
-Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτεως καταψυγμένες.
-Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º – 4º C και ποτέ σεανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σεκατάψυξη – 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
-Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες(απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τημορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλατοποθετημένο επάνω στο κρέας).
-Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανσηκαταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένηεπάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
-Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία καιπωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με τηνπροϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στηνπροθήκη του καταψύκτη πώλησης.
-Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) μεενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής»,«βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατάπερίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένεςεκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Για την προμήθειαΘηραμάτων :
Κατά την αγορά σφάγιων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθείιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι εκσπλαχνισμένα και ναφέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματαπρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίαςανάλωσης.

Για την προμήθειαΓαλακτοκομικών Προϊόντων :
-Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα)με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή.Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.


-Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
-Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι ΜΗΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούςχώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Για την προμήθειαΠροϊόντων Ζαχαροπλαστικής :
-Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει ταπροϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίεςσυντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
-Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερασε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται γιαπραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης καικερδοσκοπίας και όχι για λόγους ασφάλειας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. επίσηςσυνιστά επίσης στους καταναλωτές:
•Να αγοράζουν τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορέςτροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονταισυστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορείνα παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματαστην υγεία του.
•Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ήπροθήκες – ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται απότσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
•Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό,στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ'όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα(γαλακτοκομικά, αυγά κλπ).
•Τα μαγειρεμένα φαγητά να μην μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες. Η δεαποθήκευσή τους να γίνεται πάντοτε σε κλειστούς περιέκτες μακριά από νωπάτρόφιμα.