ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή: Έξυπνες συμβουλές για υγιεινά Χριστούγεννα!

Δε χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Μερικές απλές αλλαγές αρκούν για να κάνουμε το γιορτινό τραπέζι λίγο πιο υγιεινό και να αποφύγουμε τα περιττά κιλά.

Διατροφή: Έξυπνες συμβουλές για υγιεινά Χριστούγεννα!

Δε χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Μερικές απλές αλλαγές αρκούνγια να κάνουμε το γιορτινό τραπέζι λίγο πιο υγιεινό και να αποφύγουμε ταπεριττά κιλά.


Η περίοδος των εορτών είναι ένα «διατροφικό πεδίο μάχης»,καθώς τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα εδέσματα περιέχουν μεγάλες ποσότητεςλιπαρών και ζάχαρης. Υπάρχουν όμως μερικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες,μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες που μπορούμε να εντάξουμε στο γιορτινότραπέζι.


Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.


Προσοχή στους ξηρούς καρπούς


Τα κάστανα περιέχουν λίγα λιπαρά, οπότε είναι μια καλήεπιλογή αντί για τα φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς με πολύ αλάτι. Ξηροί καρποίόπως τα καρύδια Βραζιλίας μάς παρέχουν κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο,ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε.


Σωστό μαγείρεμα της γαλοπούλας


Όταν μαγειρεύουμε τη γαλοπούλα, καλό είναι να αποφεύγουμε τοπολύ λάδι και βούτυρο. Επίσης, πρέπει να αφαιρούμε την πέτσα, ώστε με το ψήσιμονα απομακρυνθούν τα επιπρόσθετα λιπαρά.


Πρώτα τα λαχανικά


Οι διατροφολόγοι συνιστούν να ξεκινούμε το γεύμα μας πάντααπό τη σαλάτα, καθώς αφήνουμε λιγότερο χώρο για τις λιπαρές και παχυντικέςτροφές. Τα λαχανικά μάς χορταίνουν και μας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικάπου χρειαζόμαστε. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C καιφυλλικού οξέος, ενώ παράλληλα παρέχουν τις φυτικές ίνες που χρειάζονται για τηνκαλή υγεία του γαστρεντερικού.


Καπνιστός σολομός για πρωινό


Οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καλόπρωινό. Ο καπνιστός σολομός με λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης είναι ένα καλόγεύμα, πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Έτσι, θα καταπολεμήσουμε τηνπείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν θα το παρακάνουμε στο γιορτινότραπέζι.


Συνετή κατανάλωση αλκοόλ


Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσηαλκοόλ αυξάνεται σημαντικά τους χειμερινούς μήνες και ιδιαίτερα την περίοδο τωνεορτών. Οι διατροφολόγοι συνιστούν να επιλέγουμε το κρασί ή τη μπύρα , καθώς μαςδίνουν λιγότερες θερμίδες .