ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία επηρεάζουν μελλοντικά το βάρος

Οι έφηβοι που υποκύπτουν στην επεισοδιακή υπερφαγία ή ανησυχούν υπερβολικά για το βάρος τους μπορεί να αντιμετωπίσουν μελλοντικά αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων διαταραχών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία επηρεάζουν μελλοντικά το βάρος

Οι έφηβοι που υποκύπτουν στην επεισοδιακή υπερφαγία ήανησυχούν υπερβολικά για το βάρος τους μπορεί να αντιμετωπίσουν μελλοντικά αυξημένοκίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων διαταραχών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη πουπραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνουαναζήτησαν τα συμπτώματα διατροφικών διαταραχών σε περισσότερα από 7.000 παιδιάηλικίας 13 ετών και διαπίστωσαν ότι ορισμένα από αυτά αποτελούσαν ακριβείςενδείξεις για τα προβλήματα βάρους στην ηλικία των 15 ετών.


Τα κορίτσια που εκδήλωναν συμπτώματα επεισοδιακής υπερφαγίαςέχουν αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος δύο χρόνια αργότερα.


Τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια που πρόσεχαν υπερβολικά τοβάρος τους στην ηλικία των 13 είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος στην ηλικίατων 15.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι, ακόμη και στις μικρές ηλικίες,μεγάλο ποσοστό των παιδιών παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα για διατροφικέςδιαταραχές.


Αυτές οι βλαβερές συνήθειες έχουν άμεσοαντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή του παιδιού και μπορούν να οδηγήσουν σε ποικίλα προβλήματα,αναφέρει η σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of AdolescentHealth. Οι βασικές συνέπειες αφορούν στα συναισθηματικά προβλήματα και σεπροβλήματα συμπεριφοράς και για τα δύο φύλα.