ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη D: η βιταμίνη του Ήλιου για τις χρόνιες παθήσεις

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου» είναι αναγκαία για τον οργανισμό καθώς ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες της βοηθά και στην απορρόφηση του φώσφορου και του ασβεστίου στα κόκαλα.

Βιταμίνη D: η βιταμίνη του Ήλιου για τις χρόνιες παθήσεις

Η ιδέα πρόσληψης βιταμινών που λείπουν από τον οργανισμό μας παίρνοντας ένα μόνο χαπάκι είναι δελεαστική αλλά είναι η σωστή επιλογή;

Τα αποτελέσματα ερευνών, που έγιναν στην Νέα Ζηλανδία, ήταν αρνητικά προς αυτή την ερώτηση.

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου» είναι αναγκαία για τον οργανισμό καθώς ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες της βοηθά και στην απορρόφηση του φώσφορου και του ασβεστίου στα κόκαλα. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει όμως, την ικανότητα είτε να την συνθέσει με την έκθεση του στον ήλιο είτε με την βοήθεια κάποιων τροφών όπως είναι τα αυγά και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της βιταμίνης D είναι γνωστά στον οργανισμό εδώ και χρόνια, καθώς προλαμβάνει χρόνιες παθήσεις όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, οι χρόνιες φλεγμονές ακόμα και ο πρόωρος θάνατος.

Επιστήμονες έκαναν 40 πειράματα με συμπληρώματα βιταμίνης D που είτε περιείχαν ασβέστιο είτε όχι (αν και αυτό δεν επηρέασε καθόλου τα αποτελέσματα). Με κανέναν τρόπο πάντως, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στο αποτέλεσμα ότι τα συμπληρώματα βιταμινών έχουν την ικανότητα να μειώνουν το ποσοστό θνησιμότητας και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους είναι απίθανο να μειώσουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή καρκίνου. Ενδεχομένως να απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για το θέμα αυτό.