ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη & οι διατροφικοί κίνδυνοι της Σαρακοστής

Σημαντικά οφέλη αλλά και διατροφικούς κινδύνους μπορεί να κρύβει η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, για τον λόγο αυτό, χρειάζονται έξυπνοι συνδιασμοί στα τρόφιμα.
Τα οφέλη & οι διατροφικοί κίνδυνοι της Σαρακοστής

Η Μεγάλη Σαρακοστή, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η εφαρμογή ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής κατά τη νηστεία έχει θετικά αποτελέσματα όπως:

• Την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, λόγω της μείωσης κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.

• Την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων και συνεπώς αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, οι οποίες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

• Την αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

• Τη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος με την αύξηση πρόσληψης των ω-3 λιπαρών οξέων και του σελινίου, τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση θαλασσινών.

Παράλληλα όμως με τα οφέλη της νηστείας υπάρχουν και σημαντικοί διατροφικοί κίνδυνοι, όπως η χαμηλή κατανάλωση πρωτεϊνών, και η μειωμένη πρόληψη σιδήρου, φυλλικού οξέως και βιταμίνης Β12.

Για το λόγο αυτό δεν συστήνεται η εφαρμογή της νηστείας για μεγάλο χρονικό διάστημα για ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, οι θηλάζουσες και τα παιδιά, όπου υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά.

Συνεπώς, η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής μαζί με τα οφέλη της προσευχής και της αυτοσυγκέντρωσης στη πνευματική μας υγεία μπορεί να συμβάλει σημαντικά και στη βελτίωση της σωματικής μας υγείας.

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, ένα από τα βασικά διατροφικά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς είναι η υπερφόρτωση του διαιτολογίου μας με υδατάνθρακες και ο περιορισμός των πρωτεϊνών, λόγω της αποχής από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανεπαρκούς κάλυψης των καθημερινών αναγκών μας σε πρωτεΐνες.

Η αλήθεια είναι όμως ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνες και κατά τη διάρκεια της νηστείας και αυτό γιατί οι πρωτεΐνες μπορούν να ληφθούν από τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως :

• τα όσπρια

• τα θαλασσινά

• οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια)

• η σόγια

• το ρύζι

• τα μανιτάρια και

• το σουσάμι (ταχίνι-χαλβάς)

Βέβαια, οι φυτικές τροφές μειονεκτούν ως προς την βιολογική αξία των πρωτεϊνών που περιέχουν σε σύγκριση με τις ζωικές τροφές. Ωστόσο, με τον κατάλληλο διατροφικό συνδυασμό μπορούμε να καλύψουμε αυτό το μειονέκτημα.

Πώς;Ο τρόπος είναι απλός, κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς!Μαγειρεύοντας, δηλαδή, φακές ή ρεβίθια με ρύζι (το γνωστό σε όλους, φακόρυζο) ή συνδυάζοντας φασόλια με μαύρο ψωμί ή αρακά και ψωμί σικάλεως. Με τους κατάλληλους λοιπόν συνδυασμούς μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της νηστείας, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο μειωμένης πρόσληψης πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Νηστεία και σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά στα οποία εμφανίζεται συχνά ανεπάρκεια και ιδιαιτέρα σε ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι γυναίκες και οι αθλητές.Συνεπώς, κατά τη διάρκεια της νηστείας, όπου απομακρύνουμε από το διαιτολόγιο μας τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε έλλειψη σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ατονία, τριχόπτωση ή ακόμα και σε αναιμία. Ο σίδηρος που περιέχεται στις φυτικές τροφές (φυτικός) είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό, συγκριτικά με το σίδηρο που προέρχεται από τις ζωικές τροφές (αιμικός).

Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι:

•οι ξηροί καρποί

•οι φακές

•τα μαυρομάτικα

•τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι)

•τα αποξηραμένα φρούτα.Για να διευκολυνθεί η απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια μιας νηστείας πρέπει σε κάθε γεύμα να περιλαμβάνεται κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνια), ντομάτα και σπανάκι

Και αυτό γιατί η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) μεγιστοποιεί την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Συνεπώς, κάνοντας έξυπνους συνδυασμούς, όπως σουπιές κοκκινιστές με σπανάκι ή φακές με ντοματοσαλάτα ή δαμάσκηνα γεμιστά με καρύδια, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια ικανοποιητική πρόσληψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Επιμέλεια κειμένου: Ψαρρά Γλυκερία Κλινική Διατροφολόγος ΟΡΘΟΒΙΟΚΗ