ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μόλις 4 ποτήρια κρασί βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών

Η επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ (binge drinking) είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ' όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία επιθεώρηση PLoS One.

Μόλις 4 ποτήρια κρασί βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών

Τέσσερα ποτήρια κρασί που καταναλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση μικροοργανισμών από το γαστρεντερικό, με αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα τοξινών στο αίμα.

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό μακροπρόθεσμα. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι επικίνδυνα βακτήρια (ενδοτοξίνες) παράγουν ανοσοκύτταρα που συνδέονται με την εκδήλωση του πυρετού και της φλεγμονής αλλά και με την καταστροφή των ιστών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν πως μόλις μία βραδιά υπέρμετρης μέθης μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού, επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία ενός κατά τα άλλα υγιούς ατόμου.

Ως επεισοδιακή μέθη θεωρείται η κατανάλωση 5 ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών για τους άνδρες και 4 5 ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών για τις γυναίκες σε διάστημα δύο περίπου ωρών και κατ' αναλογία προς το σωματικό βάρος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα επίπεδα των ενδοτοξινών για τις γυναίκες ήταν υψηλότερα έπειτα από μια βραδιά μέθης κι έτσι οι επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία τους είναι ισχυρότερες.

Διαβάστε επίσης:

Ένα στα τρία Ελληνόπουλα πίνει αλκοόλ δύο φορές την εβδομάδα
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως λόγω αλκοόλ
Το αλκοόλ μας ωθεί στην υπερκατανάλωση θερμίδων