ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το καλό πρωϊνό στην υπηρεσία του αδυνατίσματος

Δεν είναι τυχαία η γνωστή σε όλους μας παροιμία... η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Το πρωινό αποτελεί το βασικότερο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το οποίο δυστυχώς πολλοί παραλείπουν. Η αξία του πρωινού στην διατήρηση της καλής υγείας έχει διαπιστωθεί πολλές φορές και από τα πλέον ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα είναι ότι η πρόσληψη πρωινού συμβάλλει στην απώλεια κιλών αλλά και στην διατήρηση του ιδανικού βάρους.

Το καλό πρωϊνό στην υπηρεσία του αδυνατίσματος

Το πρωινό διεγείρει τον μεταβολισμό και εφοδιάζει τον σώμα με ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες της ημέρας. Η αποκατάσταση της περιόδου νηστείας που αντιμετώπισε ο οργανισμός κατά την διάρκεια του ύπνου είναι το σημείο κλειδί στην τόνωση του μεταβολικού ρυθμού.

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος οδηγεί σε αυξημένη όρεξη στα επόμενα γεύματα αλλά και σε λανθασμένες επιλογές. Το αίσθημα του κορεσμού στο πρωινό αποτρέπει την συνήθεια του τσιμπολογήματος αλλά και την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ όπως τυροπιτάκια, κρουασάν, μπισκότα κλπ.

Ένα πλήρες πρωινό, το οποίο μπορεί να φτάνει και τις 500 θερμίδες, εφοδιάζει τον οργανισμό με την απαιτούμενη ενέργεια και παράλληλα συμβάλλει στην κατανάλωση μειωμένης ποσότητας στα υπόλοιπα γεύματα. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό καθημερινά, καταναλώνουν λιγότερα λιπαρά, περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες και έχουν μεγαλύτερη πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων κατά την διάρκεια της ημέρας από τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό. Επίσης, έχει αποδειχτεί πως τα παιδιά που τρώνε συστηματικά το πρωινό γεύμα έχουν μέχρι και 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά.

Αναστασία Δ. Κόκκαλη- Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D., Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων
Μέλος British Dietetic Association, Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας anastasiakokkali@hotmail.com

Διαβάστε ακόμη:

Τελικά το πρωινό μας βοηθά να χάσουμε κιλά;

Η παχυσαρκία είναι... κολλητική!

Το αδυνάτισμα είναι καλό για την καρδιά μας