ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τέσσερα τρικ για να προλάβετε τις λιγούρες

Τρώτε κανονικές ποσότητες φαγητού αλλά πιάνεται τον εαυτό σας να πεινά συχνά μέσα στην ημέρα;

Τέσσερα τρικ για να προλάβετε τις λιγούρες

Μπορεί για την πείνα ή τις συχνές λιγούρες να ευθύνονται «ύπουλοι» παράγοντες που ούτε σας περνούν από το μυαλό.

Δείτε ποιοι είναι αυτοί και πώς θα τους διαχειριστείτε αποτελεσματικότερα.

1. Έλλειψη ύπνου

Ευθύνεται για τη μειωμένη παραγωγικότητα, την πρόωρη γήρανση αλλά και τα περιττά κιλά. Όταν μας λείπει ύπνος, είμαστε πιο επιρρεπείς σε γλυκούς και αλμυρούς πειρασμούς, καθώς ο εγκέφαλός μας αδυνατεί να επιδείξει την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας δείχνει ότι ο καλός ύπνος – 7 με 9 ώρες την ημέρα – μας βοηθά να χτίσουμε τις απαραίτητες «αντιστάσεις» και να καταναλώσουμε λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

2. Αφυδάτωση

Περίπου 7 ποτήρια νερό την ημέρα βοηθούν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της πείνας. Μάλιστα, πίνοντας δύο ποτήρια νερό πριν από ένα γεύμα καταλήγουμε να τρώμε λιγότερο κι έτσι γλιτώνουμε περιττές θερμίδες.

3. Ελλιπής προγραμματισμός

Πρέπει να τρώμε πρωινό το πολύ μία ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα και να μοιράζουμε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας ανά 3 έως 5 ώρες. Τα γεύματα πρέπει να είναι σταθερά ως προς τις ποσότητες και τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στα βασικά γεύματα της ημέρας, καθώς μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα.

4. Στρες

Πρόσφατη μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξε ότι το στρες προκαλεί «κατακράτηση θερμίδων». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο οργανισμός μας δεν αξιοποιεί επαρκώς τα γεύματα που καταναλώνουμε, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και να αποθηκεύει την υπόλοιπη με τη μορφή λίπους.

Διαβάστε επίσης:

Τι να φάτε για να χορτάσετε στο πι και φι!
Αποφύγετε το φως που σας κάνει να πεινάτε!