ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα με το ποτό

Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα με το ποτό

Περίπου το 15% των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ έστω και περιστασιακά μπορεί μελλοντικά να αναπτύξουν εξάρτηση από το ποτό.

Όσο πιο νωρίς αναγνωριστεί το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί, πριν αρχίσει να επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ατόμου.

Δείτε μερικά από τα σημάδια που φανερώνουν ότι η σχέση σας με το αλκοόλ μπορεί να γίνει σύντομα προβληματική.

1. Βάζετε όρια αλλά δεν τα τηρείτε

Τα όρια αυτά μπορεί να αφορούν στον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που σκοπεύατε να πιείτε σε μια δεδομένη περίσταση – σε μια έξοδο, μια γιορτή ή ακόμη και στο σπίτι – ή στις ημέρες της εβδομάδας που θέλατε να «επιτρέψετε» στον εαυτό σας να πιεί. Η παράβαση είναι ακόμη πιο σοβαρή εάν επρόκειτο μετά να οδηγήσετε.

2. Οι φίλοι σχολιάζουν τη σχέση με το αλκοόλ

Η συνηθέστερη αντίδραση είναι η έκπληξη για τις ποσότητες που καταναλώνει κάποιος ή για τα επίπεδα ανοχής του στο αλκοόλ. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων γύρω μας μπορεί να αποτελέσουν βάσιμη ένδειξη για ένα τέτοιο πρόβλημα, πριν ακόμη καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

3. Το αλκοόλ αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας

Αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής αλλά και της προσωπικής ζωής, κάθε εξόδου ή οικογενειακής βραδιάς που περνάτε στο σπίτι. Το πρόβλημα είναι ακόμη εμφανέστερο εάν αποφεύγετε δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ.

4. Αναζητάτε το αλκοόλ όταν νιώθετε στρες

Το αλκοόλ και γενικότερα οι καταχρήσεις είναι μια συνήθης τακτική διαχείρισης του ψυχολογικού και συναισθηματικού φορτίου. Ωστόσο, δε συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην ανακούφιση από το στρες, αλλά αντίθετα εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα όταν η επίδρασή του εξασθενεί.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί δεν πρέπει να ανακατεύετε το αλκοόλ με ενεργειακά ποτά
Ακόμα και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ είναι επικίνδυνη για την καρδιά
Αλκοόλ: 5 όργανα του σώματός μας τα οποία καταστρέφει

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό