ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προβλήματα στον ύπνο; Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η έλλειψη ύπνου κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο χρόνιων παθήσεων, όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Προβλήματα στον ύπνο; Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν

Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους που δεν μπορούν να αποκοιμηθούν εύκολα, δείτε μερικές τροφές που θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και θα σας φέρουν υπνηλία.

Μπανάνες

Είναι πλούσιες σε κάλιο και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της μελατονίνης, η οποία είναι γνωστή και ως η ορμόνη του ύπνου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, το κάλιο στις μπανάνες λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό και προετοιμάζει το σώμα για ύπνο. Επίσης η τρυπτοφάνη που περιέχουν μετατρέπεται σε μελατονίνη.

Χυμός από κεράσια

Τα κεράσια είναι πλούσια πηγή μελατονίνης, σύμφωνα με τον διαιτολόγο Torey Jones Armul, ο οποίος είναι μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ. Έρευνα του 2010, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Medicinal Food έδειξε ότι ενήλικες που έπιναν μία κούπα από χυμό κερασιού καθημερινά, είχαν μειωμένα συμπτώματα αϋπνίας.

Χούμους

Περιέχει το αμινοξύ L-tryptophan, το οποίο προκαλεί υπνηλία ενώ μετατρέπεται επίσης στην ουσία 5-ΗΤΡ η οποία βοηθάει στην έκκριση μελατονίνης, σύμφωνα με το τμήμα Alcohol & Drug Counseling, Assessment, & Prevention του πανεπιστημίου Washington State. Εκτός αυτού, θα σας κάνει να νιώσετε πιο χορτασμένοι και θα περιορίσει την επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας, που, ίσως σας κάνει να ξυπνάτε συχνότερα ή/και νωρίτερα.

Μαρούλι

Μια μερίδα μαρουλιού μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε νωρίτερα και πιο "βαθιά". Το μαρούλι περιέχει την ουσία lactucarium, η οποία έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο με το όπιο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Επίσης το λάχανο και το σπανάκι είναι εξίσου χρήσιμα, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο βοηθάει την χρήση της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες

Η μέθοδος 4-7-8 για να κοιμηθείτε σε μόλις 1 λεπτό!

Σας λείπει ύπνος; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Πέντε αιτίες που δεν «χορταίνετε ύπνο» τώρα τελευταία