ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε πόσο καλό κάνουν οι σπόροι στην υγεία σας

Οι σπόροι μπορεί να είναι μικρoί, αλλά είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Δείτε πόσο καλό κάνουν οι σπόροι στην υγεία σας

Δείτε πέντε από τους πιο υγιεινούς και ευεργετικούς σπόρους για την υγεία σας, τους οποίους αξίζει να προσθέσετε στην διατροφή σας:

Σπόροι κολοκύθας

Είναι πλούσια πηγή βιταμινών Β, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη στους σπόρους κολοκύθας είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη σε ένα αμινοξύ, που ονομάζεται τρυπτοφάνη, και το οποίο βοηθά στην μείωση των επιπέδων άγχους. Για το λόγο αυτό, έχουν οι συγκεκριμένοι σπόροι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων διαταραχών άγχους. Οι σπόροι κολοκύθας έχουν επίσης υψηλά επίπεδα καλών λιπαρών οξέων που βοηθούν να διατηρήσετε τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή και να μειώσετε την κακή χοληστερόλη.

Φύτρες σιταριού

Στην Φύση, η φύτρα αναπτύσσεται σε φυτό και ο σπόρος της, δίνει στο φυτό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Γι' αυτόν το λόγο η φύτρα του σιταριού περιέχει πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνη Β και ίνες. Βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε τις φύτρες σιταριού σε ένα αεροστεγώς σφραγισμένο δοχείο στην κατάψυξη για να κρατήσουν τα πολυακόρεστα λιπαρά τους άθικτα.

Σπόροι από ρόδι

Ο χυμός που περιβάλλει τους σπόρους στο εσωτερικό του καρπού είναι η αιτία για τα πολλά οφέλη που έχει το ρόδι για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες. Ο καρπός του είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και βιταμίνης Κ.

Σπόροι Κία (Chia)

Οι σπόροι Chia -ιδίως η ποικιλία Salba- έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και διαλυτές ίνες. Ο σίδηρος και το φολικού οξύ είναι δύο βασικά θρεπτικά συστατικά. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο ενισχύουν την υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν την καρδιά σας με την μείωση των τριγλυκεριδίων. Οι διαλυτές ίνες συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερόλης, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Λιναρόσποροι

Οι λιναρόσποροι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχουν φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι σπόροι chia. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τους σπόρους λιναριού τριμμένους, σε μορφή σκόνης, αλλιώς αν τους καταναλώσετε ολόκληρους, απλά θα περάσουν μέσα από το σώμα σας χωρίς να χωνευτούν. Οι τριμμένοι σπόροι λιναριού διατηρούνται στο ψυγείο προκειμένου διατηρήσουν τα έλαιά τους άθικτα.

Διαβάστε επίσης:

Οι καλύτερες επιλογές για περισσότερες ίνες στην διατροφή σας

Υπέρταση: 5 βότανα που την μειώνουν αποτελεσματικά

Πώς θα μειώσετε τις λιγούρες για σοκολάτα

Το top 10 των τροφών που χαρίζουν ενέργεια χωρίς να παχαίνουν!