ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα πείσετε το παιδί σας να φάει αυτά που δεν του αρέσουν

Πολλά παιδιά αρνούνται να φάνε τις απαραίτητες για τον οργανισμό τους τροφές, «αναγκάζοντας» τους γονείς να καταφεύγουν σε πιο νόστιμες πλην όχι και τόσο υγιεινές επιλογές.

Πώς θα πείσετε το παιδί σας να φάει αυτά που δεν του αρέσουν

Αν το παιδί σας αρνείται να φάει τις αγκινάρες, τα φασολάκια ή τα όσπρια, μπορείτε να του τις προσφέρουμε μέσα σε άλλες που του αρέσουν ή μαγειρεμένες με τον τρόπο που αυτό προτιμά.

Λαχανικά και όσπρια
Φτιάξτε του μακαρόνια με μία σπιτική σάλτσα, στην οποία θα βάλετε ντομάτα, καρότο, πιπεριές, κολοκύθι ή ακόμη και μελιτζάνα, που θα τα πολτοποιήσετε στο μίξερ.
Φτιάξτε σπιτική πίτσα με ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτα και κίτρινο τυρί. Αν δεν φτιάξετε στο σπίτι τη ζύμη για τη βάση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πίτα για σουβλάκι ή αραβική.
Για να φάει πιο ευχάριστα τα όσπρια, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ρύζι στο μαγείρεμά τους, που θα δώσει στο φαγητό πιο οικεία και απαλή γεύση.

Φρούτα
Ιδανικά τα παιδιά πρέπει να τρώνε 4 φρούτα την ημέρα ή 2 φρούτα και 2 φρέσκους φρουτοχυμούς. Αν δεν τους αρέσουν τα φρούτα, μπορείτε να τα προσθέσετε στο γάλα, φτιάχνοντας ένα γευστικό μιλκσέικ ή να ετοιμάσετε μία φρουτόκρεμα με μπισκότα ολικής άλεσης.

Κρέας – ψάρι
Αν το παιδί σας απορρίπτει το κρέας, μπορείτε να του φτιάξετε ένα σπιτικό χάμπουργκερ με μπιφτέκι, ντομάτα, μαρούλι και τυρί. Αυτό είναι ένα πλήρες γεύμα με όλες τις απαραίτητες ομάδες τροφών και με σπιτική ποιότητα.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτικά σουβλάκια ή μακαρόνια με άπαχο κιμά και τυρί.
Αν δεν τρώει το ψάρι, γιατί δεν του αρέσει η γεύση ή γιατί δυσανασχετεί με τα κοκαλάκια, μπορείτε να του φτιάξετε σπιτικές ψαροκροκέτες με μπακαλιάρο ή άλλο μεγάλο ψάρι, που θα τηγανίσετε σε ελαιόλαδο.

Αυγά
Πολλά παιδιά δεν τρώνε τα αυγά, τρώνε όμως φαγητά που τα περιέχουν σε αφθονία, όπως ένα κέικ ή μία τυρόπιτα.
Δοκιμάστε επίσης μία ομελέτα με ψιλοκομμένα λαχανικά, πατάτες, τυρί και λίγο ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης:

Το μυστικό για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους

Έκθεση της Ε.Ε. για τις πολιτικές διατροφής των παιδιών στο σχολείο