ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για το σωματικό λίπος

Το ποσοστό σωματικού λίπους καθώς και η απόδοσή του σε κιλά εκφράζει την ποσότητα λιπώδους ιστού που παρουσιάζει το σώμα.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για το σωματικό λίπος

Η σωματική περιεκτικότητα διαχωρίζεται σε λιπώδη μάζα σώματος και σε άλιπη μάζα σώματος που περιλαμβάνει τον μυϊκό ιστό, το γλυκογόνο, τα οστά, το δέρμα, καθώς και τα διάφορα όργανα του σώματος: συκώτι, πάγκρεας κ.λπ.

Πώς υπολογίζεται: Η λογική της «Αρχής του Αρχιμήδη» επιτρέπει χωρίς την παρουσία πολύπλοκων επιστημονικών οργάνων να υπολογιστεί το λίπος σώματος. Σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι υπολογισμού του ολικού σωματικού λίπους είναι πολλές: Η απλή μέθοδος της άθροισης των δερματοπτυχομετρήσεων του δικέφαλου, τρικέφαλου, λαγόνιου και υποωμοπλάτιου (απαιτείται ειδικό όργανο: δερματοπτυχόμετρο), η μέθοδος της φωτομέτρησης του τρικέφαλου, η μέθοδος της βιοηλεκτρική αντίστασης (απαιτούνται ειδικοί λιπομετρητές) και η περισσότερο αξιόπιστη μέθοδος DEXA που βασίζεται στις ακτίνες Χ.

Ιδεώδη Επίπεδα

Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, το ιδανικό ποσοστό λίπους ανάλογα με την ηλικία σημειώνεται ακολούθως:

Για γυναίκες 20 - 60 ετών: 18 - 26% του συνολικού σωμ. βάρους.
Για άνδρες 20 - 60 ετών: 10 - 20% του συνολικού σωμ. βάρους.

Τι πρέπει να ξέρετε

Συνήθως το υψηλό σωματικό λίπος συνδυάζεται και με υψηλό Δείκτη Σωματικής Μάζας. Ταυτόχρονα, στην πλειονότητα των ατόμων που εμφανίζουν τους παραπάνω δείκτες αυξημένους και που χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι και πολύ περισσότερο ως παχύσαρκοι, αυξάνεται ο κίνδυνος για υψηλά επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, και ολικών λιπιδίων αίματος και κατ' επέκταση αποτελούν ομάδα υψηλού κίνδυνου.

Δημήτρης Γρηγοράκης- Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας grigorakis@logodiatrofis.gr - logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δείκτης Μάζας Σώματος: Με ποιο τύπο γίνεται ο υπολογισμός

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Δείτε τον αναλυτικό πίνακα

Πρόγραμμα διατροφής-γυμναστικής υπόσχεται τέλειο σώμα σε 4 εβδομάδες!