ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες ώρες της ημέρας «επιτρέπεται» να τρώτε υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες θεωρούνται «εχθρός» της ζυγαριάς, είναι όμως απαραίτητοι στη διατροφή μας, ιδιαίτερα εάν είναι ποιοτικοί και καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες και τις σωστές ώρες.

Ποιες ώρες της ημέρας «επιτρέπεται» να τρώτε υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας, προστατεύουν την καρδιά και κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση.

Μη βιαστείτε λοιπόν να τους βγάλετε από τη ζωή σας, μάθετε πώς να επιλέξετε τους πιο υγιεινούς υδατάνθρακες και πότε πρέπει να τους καταναλώνετε.

Αρχικά, αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, το λευκό ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά και προτιμήστε αντίστοιχα μη επεξεργασμένα προϊόντα, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Τα προϊόντα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σε φυτικές ίνες, οι οποίες εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού (άρα κρατούν μακριά πείνα και λιγούρες) και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού.

Καλό είναι οι υδατάνθρακες να καταναλώνονται τις ώρες της ημέρας που είμαστε πιο δραστήριοι. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι πρωινές ώρες είναι συνήθως αυτές που κινούμαστε περισσότερο, άρα καταναλώνουμε μεγαλύτερα ποσά ενέργειας.

Όταν οι υδατάνθρακες καταναλώνονται τις πρωινές ώρες, είναι πιο πιθανό να τους «κάψουμε» για την παραγωγή ενέργειας. Αντιθέτως, είναι πιο πιθανό να αποθηκευτούν ως λίπος εάν καταναλωθούν τις ώρες που παραμένουμε ακίνητοι, δηλαδή από το απόγευμα και μετά ή ακόμη χειρότερα πριν τον ύπνο.

Μια μικρή εξαίρεση μπορεί να γίνει από όσους γυμνάζονται έντονα τις απογευματινές ώρες, καθώς μικρή ποσότητα υγιεινών υδατανθράκων μπορεί να τους βοηθήσει να αναπληρώσουν ενέργεια και να ανακάμψει το σώμα τους μετά τη γυμναστική.

Διαβάστε επίσης:

Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε καθημερινά
Το απλό τρικ για να μην αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες ως λίπος
Πρώτα η σαλάτα και μετά οι υδατάνθρακες: Μάθε γιατί
Τρεις υδατάνθρακες που πρέπει να αντικαταστήσετε στη διατροφή σας