ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα χαμηλών λιπαρών: Παρέχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στο αδυνάτισμα;

Οι δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη λιπαρών βασίζονται στη θεωρία ότι για να χάσεις λίπος πρέπει να «κόψεις» λίπος από τη διατροφή σου. Πόσο αποτελεσματική είναι όμως στην πράξη αυτή η στρατηγική για την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα;

Δίαιτα χαμηλών λιπαρών: Παρέχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στο αδυνάτισμα;

Για να μειωθεί το σωματικό βάρος, πρέπει οι θερμίδες που «καίμε» μέσα στην ημέρα να είναι περισσότερες από τις θερμίδες που λαμβάνουμε μέσω των τροφών. Ενδεικτικά, για να μειωθεί το σωματικό βάρος κατά 0,45 έως 0,9 κιλά την εβδομάδα, πρέπει η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων να μειωθεί κατά 500-100 θερμίδες.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Diabetes & Endocrinology, οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στις τροφές με χαμηλά λιπαρά δεν οδηγούν μακροπρόθεσμα –συγκεκριμένα για περιόδους μεγαλύτερες από ένα έτος- σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με άλλες δίαιτες υψηλότερων λιπαρών, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ντέιρντρ Τομπάιας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, συνέκριναν 53 έως τώρα δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά 68.100 άτομα από διάφορες χώρες.

«Δεν προκύπτουν ικανοποιητικές ενδείξεις που να δικαιολογούν το να συστήσει κανείς τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Η αντίληψη ότι αρκεί να μειώσει κανείς τη λήψη των λιπαρών για να χάσει βάρος με φυσικό τρόπο δεν επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε η Τομπάιας.

Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη μέση απώλεια βάρους ανά άτομο ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και σε εκείνες με περισσότερα λιπαρά. Μάλιστα, οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες πετυχαίνουν οριακά καλύτερο αδυνάτισμα (σχεδόν κατά ένα κιλό) σε βάθος χρόνου.

Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει υπερδιπλάσιες θερμίδες σε σχέση με ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η Επιστήμη δεν υποστηρίζει την άποψη ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών συνιστούν την καλύτερη στρατηγική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το επίμαχο ζήτημα της καλύτερης μεθόδου για αδυνάτισμα σε βάθος χρόνου πρέπει να μελετηθεί καλύτερα με νέες έρευνες. Με δεδομένο πάντως ότι όποια δίαιτα κι αν ξεκινήσει κανείς δύσκολα την τηρεί για πολύ καιρό, αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η λύση τελικά είναι μία: λιγότερο φαγητό γενικά και περισσότερη σωματική άσκηση.

Διαβάστε επίσης:

Κόλλησε η ζυγαριά; Τι να φάτε για να... ξεκολλήσει
«Κλείνει» το στομάχι όταν τρώμε λίγο;
Πώς θα χάσετε 5% του σωματικού σας λίπους σε 10 μέρες
Ποιες ώρες της ημέρας «επιτρέπεται» να τρώτε υδατάνθρακες