ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όταν θέλουμε να περιορίσουμε το κρέας

Δεν μπορούμε να αμφιβάλλουμε ότι μια φυτική διατροφή προσφέρει όφελος στην υγεία του ανθρώπου. Άτομα που καταναλώνουν φυτικά τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή τους παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όταν θέλουμε να περιορίσουμε το κρέας

Πρωτεΐνες υπάρχουν τόσο στα φυτικά όσο και στα ζωικά προϊόντα. Οι φακές, τα φασόλια, η σόγια και τα προϊόντα της είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης που μπορούν να συναγωνιστούν πολλές ζωικές τροφές. Το σημείο που τα φυτικά τρόφιμα υστερούν με τα ζωικά είναι στα συστατικά των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα.

Στο σώμα μας οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη παρέχουν 20 αμινοξέα, από τα οποία τα 11 μπορούν να παραχθούν από το σώμα μας. Τα υπόλοιπα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας πρέπει να παρέχονται από την διατροφή.

Τα ζωικά προϊόντα περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη συντήρηση και την ανάπτυξη του οργανισμού και για αυτό το λόγο οι ζωικές πρωτεΐνες θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας. Αντιθέτως, οι φυτικές πρωτεΐνες δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η σόγια αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση, καθώς παρέχει και τα 9 από τα απαραίτητα αμινοξέα.

Αν και πιο παλιά υπήρχε η πεποίθηση ότι πρέπει να συνδυάζονται οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα μαζί με άλλες που είχαν περισσότερα, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να λάβει τις απαραίτητες 9 πρωτεΐνες για την εύρυθμη λειτουργία του. Τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι εφόσον υπάρχει μια ποικιλία φυτικών τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα έλλειψης της απαιραίτητης πρωτεΐνης.

Στο ερώτημα ποιά τρόφιμα παρέχουν πρωτεΐνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τις ζωικές, μπορούμε να δούμε στον παρακάτω πίνακα ότι ένα φλιτζάνι σόγιας ή tofu παρέχει αρκετές πρωτεΐνες όσο θα παρείχαν 90γρ. κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού. Τα όσπρια είναι επίσης μια εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, καθώς οι φακές και τα φασόλια παρέχουν περίπου 18 και 15γρ. ανά φλιτζάνι αντίστοιχα.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται ορισμένες φυτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, που αποτελούν μια θρεπτική εναλλακτική για τα άτομα που θέλουν να περιορίσουν το κρέας.

ΦαγητόΠρωτεΐνη (γραμμάρια)
Ξηροί καρποί
Αμύγδαλα, ¼ φλιτζανιού8
Ανάμικτοι ξηροί καρποί, ¼ φλιτζανιού6
Φιστίκια, ¼ φλιτζανιού9,5
Καρύδια, ¼ φλιτζανιού4,5
Ηλιόσποροι 1/3 φλιτζανιού6
Ταχίνι, 2 κουταλιές της σούπας5
Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας8
Σιτηρά
Κινόα, μαγειρεμένη, 1 φλιτζάνι8
Καστανό ρύζι, μαγειρεμένο, 1 φλιτζάνι5
Ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα6
Πλιγούρι σίκαλης, μαγειρεμένο, 1 φλιτάνι6
Πλιγούρι βρώμης βρασμένο, 1 φλιτζάνι6
Όσπρια & προϊόντα σόγιας
Φακές, μαγειρεμένες, 1 φλιτζάνι18
Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1 φλιτζάνι15
Φασόλια, μαγειρεμένα, 1 φλιτζάνι13
Φασόλια σόγιας, μαγειρεμένα, 1 φλιτζάνι22
Σόγια μαγειρεμένη, 1/3 φλιτζανιού10
Tofu, ¾ φλιτζανιού15,5
Μπιφτέκι λαχανικών, 60γρ14

Πέτρος Αθουσάκης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα 6 λαχανικά με τις περισσότερες πρωτεΐνες

Το ιδανικό σνακ ενάντια στην υπνηλία!

Η τροφή που προστατεύει τις γυναίκες από την οστεοπόρωση