ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η δίαιτα που προστατεύει από τη χρόνια νεφροπάθεια

Έχει βρεθεί για έξι συνεχόμενα χρόνια στην πρώτη θέση της λίστας με τις καλύτερες δίαιτες του εκδοτικού οίκου U.S. News & World Report. Σχεδιάστηκε με πρωταρχικό σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής, ωστόσο όλο και πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα ότι πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο που συμβάλλει με πολλούς τρόπους στην ενίσχυση της υγείας και ταυτόχρονα στην απώλεια περιττών κιλών.

Η δίαιτα που προστατεύει από τη χρόνια νεφροπάθεια

Πρόκειται για τη λεγόμενη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI).

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Kidney Diseases καταδεικνύει ότι η δίαιτα DASH δεν προστατεύει μόνο από τις επιπλοκές της υπέρτασης αλλά και από τις χρόνιες μορφές νεφροπάθειας.

bigstock Notepad with dash diet 93423764

Η δίαιτα DASH δίνει έμφαση στους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ περιλαμβάνει πολύ μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη και αλατιού.

«Πέραν των πολλών πλεονεκτημάτων που έχει για την υγεία, η δίαιτα DASH μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης νεφροπάθειας» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη, Κέισι Ρέμπχολζ, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

«Το σημαντικότερο όσον αφορά το εύρημα αυτό» τονίζει η Ρέμπχολζ «είναι ότι δεν πρόκειται για μια δίαιτα-απάτη. Είναι μια δίαιτα που ούτως ή άλλως προτείνουν πολλοί γιατροί για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων».

Διαβάστε επίσης:

Έξι σημάδια ότι η υγεία των νεφρών σας κινδυνεύει

Οι δίαιτες που βλάπτουν τα νεφρά σας

Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας: Οι χειρότερες δίαιτες του 2015