ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δέκα detox τροφές για αποτοξίνωση μετά το καλοκαίρι

Μετά από μια περίοδο διακοπών που η διατροφή μας ξεφεύγει λίγο σε θερμίδες, χρειαζόμαστε ένα διάστημα αποτοξίνωσης, προκειμένου αφενός να επανέλθουμε στα κιλά μας και αφετέρου να καθαρίσουμε τον οργανισμό μας με υγιεινές τροφές.

Δέκα detox τροφές για αποτοξίνωση μετά το καλοκαίρι

Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, θα μας βοηθήσουν να αποτοξινωθούμε από τις διατροφικές ατασθαλίες των καλοκαιρινών διακοπών. Ας ρίξουμε μία ματιά ποιές τροφές είναι αυτές και ας τις εντάξουμε για λίγο διάστημα στην καθημερινή μας διατροφή:

Τζίντζερ

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα όχι μόνο μπορεί να ανακουφίσει το πεπτικό σύστημα, αλλά είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Το Ginger μπορεί επίσης να ενισχύσει το αδυνάτισμα, λόγω του ότι προκαλεί έντονη εφίδρωση, απαλλάσσοντας το σώμα από λοιμώξεις και τοξίνες.

Μήλα

Αυτό το φρούτο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και πηκτίνη, που απορροφούν τις τοξίνες. Τα μήλα περιέχουν επίσης γλουκαρικό οξύ, το οποίο βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τα πρόσθετα τροφίμων.

34b97a0812ad283278547f40b922be40 XL

Λάχανο

Το λάχανο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ανακουφίσει από το άγχος. Αυτό το λαχανικό μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη και να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα.

Παντζάρια

Έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, και αποτοξινωτική δράση. Το αυξημένο περιεχόμενο τους σε φυτικές ίνες και κάλιο, βοηθάει να λειτουργούν ως «φυσικό καθαρτικό», αφού καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και την κατακράτηση, ενισχύοντας την διούρηση.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Σε διατροφικό επίπεδο, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο ακόμη και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μια κούπα με λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχει 4 γρμ. διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία της πέψης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον μετριασμό της υπερκατανάλωσης τροφής.

639ec296a166d39db93578c53ab45db2 XL

Ρόδια

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Το αυξημένο περιεχόμενό του στα παραπάνω στοιχεία, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του δέρματος, που αποτελούν τα βασικά όργανα του σώματος για να αποβάλλει τις τοξίνες του.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες θα σας βοηθήσουν να αποτοξινωθείτε μιας και είναι πλούσιες σε κάλιο, ενός από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην μείωση της κατακράτησης, την προστασία και τον έλεγχο της δραστηριότητας των νεφρών. Ταυτόχρονα, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και Β6, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή και του μεταβολισμού των λιπών και των υδατανθράκων.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Τα κρεμμύδια είναι μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε πολυφαινόλες, μία βασική αντιοξειδωτική ουσία που βοηθάει το σώμα να εκτελεί σωστά τις λειτουργίες του.

Κολοκύθι

Τα κολοκύθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και β-καροτένιο, τα οποία μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και λειτουργούν ως « φυσικό απολεπιστικό», απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

8421cb560918be3bc06e4e9bfa48a4b6 XL

Άνηθος

Ο άνηθος είναι πλούσιος σε βιταμίνες και αντι-φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην ενεργοποίηση της γλουταθειόνης, ενός αντιοξειδωτικού που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Βιολέττα Τζεμολλάρι Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα βότανα σύμμαχος της «φυσικής» αποτοξίνωσης, λίγο πριν το καλοκαίρι

Οι τροφές που σας προστατεύουν από τις τοξίνες του περιβάλλοντος

Η δίαιτα που προστατεύει από τη χρόνια νεφροπάθεια