ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νύστα μετά το μεσημεριανό φαγητό; Ποιος είναι ο «ένοχος» συνδυασμός τροφών

Είστε στο γραφείο, έχετε τελειώσει το μεσημεριανό σας και μετά βίας μπορείτε να επιστρέψετε στα καθήκοντά σας λόγω της ακατανίκητης νύστας που νιώθετε.

Νύστα μετά το μεσημεριανό φαγητό; Ποιος είναι ο «ένοχος» συνδυασμός τροφών

Αν αναρωτιέστε πού οφείλεται το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε τον ένοχο στον συνδυασμό των τροφών που καταναλώσατε.

Μια μερίδα κρέας ή κοτόπουλο, μαζί με ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες ή σαλάτα είναι ένας κοινός συνδυασμός που μπορεί όμως να ευθύνεται για την υπνηλία σας.

bigstock Sleepy tired young businessman 139717727

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps, στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ δείχνει μία σύνδεση μεταξύ της επιθυμίας για ύπνο μετά το μεσημεριανό φαγητό και της κατανάλωσης κρέατος και αλατιού.

Όταν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη το μεσημέρι, και κυρίως όταν το γεύμα περιλαμβάνει κρέας και αλάτι πέρα από αυτό που προσθέσατε στο μαγείρεμα, 20 με 40 λεπτά μετά, ανάλογα και με το μέγεθος της μερίδας σας, είναι πολύ πιθανό να σας πιάσει έντονη επιθυμία για ύπνο.

Υπεύθυνοι γι' αυτό είναι οι νευρώνες του εγκεφάλου και συγκεκριμένα αυτοί της λευκοκινίνης, που εμπλέκονται με τη ρύθμιση της όρεξης και δίνουν το «σήμα» για ύπνο μετά την κατανάλωση πρωτεϊνών.

Για να μη νυστάζετε στη δουλειά, επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως σαλάτα με τόνο ή με σολομό ή με όσπρια, μια μικρή μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή ένα σάντουιτς με ψωμί σικάλεως ή ολικής. Οι φυτικές ίνες δεν θα επιβαρύνουν το πεπτικό σας ενώ οι υδατάνθρακες αργής καύσης θα δώσουν στον οργανισμό σας την ενέργεια που έχει ανάγκη για να συνεχίσει για μερικές ακόμη ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Δεν κοιμηθήκατε το βράδυ; Δείτε τι πρέπει να κάνετε