ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ξηρός καρπός που «καθαρίζει» την κακή χοληστερόλη

Ο ξηρός καρπός που «καθαρίζει» την κακή χοληστερόλη

Ένας ξηρός καρπός πλούσιος σε υγιεινά ακόρεστα λιπαρά και χορταστικές φυτικές ίνες είναι «φάρμακο» για την υψηλή χοληστερόλη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, ο ξηρός καρπός ενισχύει την «καλή» HDL χοληστερόλη και ταυτόχρονα ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη.

bigstock 157730501

Τα αμύγδαλα, διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν καταναλώνονται τακτικά βοηθούν στην αύξηση της HDL χοληστερόλης ενώ παράλληλα βοηθούν ώστε η HDL να απομακρύνει μεγαλύτερες ποσότητες της βλαβερής LDL από τον οργανισμό.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα και τη λειτουργία της HDL σε μια ομάδα εθελοντών που έτρωγαν για διάστημα έξι εβδομάδων καθημερινά αμύγδαλα (43 γραμμάρια) ως σνακ και στη συνέχεια για ίδιο διάστημα ένα ατομικό κεκάκι. Όσο έκαναν τη «δίαιτα του αμύγδαλου», οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση στα επίπεδα και στη λειτουργικότητα της HDL κατά 19% και 6,4% αντίστοιχα.

bigstock 190568758

Όπως αναφέρει η Πένι Κρις-Έθερτον, καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει και ενισχύει τα ευρήματα παλαιότερων σχετικά με την επίδραση του αμύγδαλου στη χοληστερόλη. «Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει αμύγδαλα μειώνει την LDL χοληστερόλη, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια» αναφέρει η καθηγήτρια και συμπληρώνει: «Δεν γνωρίζαμε όμως τόσα πολλά για το πώς επιδρούν τα αμύγδαλα στην HDL χοληστερόλη, η οποία θεωρείται “καλή” και βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας».

Το κυριότερο εύρημα από τη νέα μελέτη είναι ότι τα αμύγδαλα όχι μόνο ανεβάζουν τα επίπεδα της HDL αλλά επίσης βελτιώνουν τη λειτουργικότητά της, δηλαδή τη βοηθούν να «καθαρίζει» αποτελεσματικότερα την LDL από τις αρτηρίες ώστε τελικά να αποβληθεί από τον οργανισμό.

«Είναι πολλά τα οφέλη από την ενσωμάτωση του αμύγδαλου στη διατροφή» υπογραμμίζει η Κρις-Έθερτον «συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καρδιακής υγείας». «Τα αμύγδαλα δεν είναι πανάκεια, όταν όμως καταναλώνονται με μέτρο, ειδικά αν αντικαθιστούν τροφές χαμηλότερης διατροφικής αξίας, αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή».

Δείτε κι αυτό:

Αναλογία χοληστερόλης: Πώς υπολογίζεται & τι σημαίνει

Χοληστερόλη LDL, HDL, VLDL, ολική: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές

Μέτρηση χοληστερόλης: Επιτρέπεται να φάω πριν την εξέταση;

BEST OF NETWORK

Επίθεση στον σταθμάρχη του μετρό: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό

Κρούσματα σήμερα: 139 βρέθηκαν στην Αττική - Ο χάρτης της πανδημίας

Σοκαριστική υπόθεση στη Θεσσαλονίκη: Βίαζε ανήλικη δίνοντας χαρτζιλίκια

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Survivor Spoiler 18/1: Η πρώτη μάχη ασυλίας με νέες ομάδες. Ποιοι κερδίζουν;

Κορονοϊός - Έρευνα: Το 30% όσων αναρρώνουν επιστρέφουν στην κλινική - Ένας στους οκτώ πεθαίνει

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Survivor - Spoiler 18/1: Αυτές είναι οι δύο νέες ομάδες - Δείτε ποιοι «Διάσημοι» πήγαν στους «Μπλε»

Αργίες 2021: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος - Δείτε όλα τα τριήμερα

Ηρωίδα σερβιτόρα έσωσε 11χρονο από κακοποίηση δείχνοντάς του ένα σημείωμα (pics)

Η νέα σειρά με τον Μέγα Αλέξανδρο καλπάζει προς τις οθόνες μας