ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η αντιοξειδωτική διατροφή προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2

Μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν όσοι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, επίδραση που προκύπτει κατά κύριο λόγο από τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι, καθώς και τις μικρές ποσότητες αλκοόλ, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM).

Η αντιοξειδωτική διατροφή προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2

Η διατροφή που περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και λαχανικά έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), μια τέτοια διατροφή παρέχει προστασία και ενάντια στον διαβήτη τύπου 2.

bigstock Food for a healthy heart with 212097628

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, το λυκοπένιο και τα φλαβονοειδή, συσχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές είχαν εστιάσει σε μεμονωμένες ουσίες και όχι στη συνολική πρόσληψη αντιοξειδωτικών στη διατροφή.

Έτσι, στη νέα μελέτη τους οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 62.223 γυναικών, εκ των οποίων καμία δεν έπασχε από διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, καθώς και δεδομένα για την αντιοξειδωτική ισχύ τεράστιου αριθμού τροφών, οι ερευνητές απέδωσαν σε κάθε συμμετέχουσα μια βαθμολογία, ανάλογα με το πόσο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση είχε η διατροφή της.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που ακολουθούσαν την πιο αντιοξειδωτική διατροφή είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με όσες πήραν τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

bigstock 186521236

Τα μέγιστα οφέλη των αντιοξειδωτικών διαπιστώθηκαν σε ποσότητα 15 mmol/ημέρα, αφού επάνω από αυτό το επίπεδο δεν προκύπτουν επιπρόσθετα οφέλη, αναφέρουν οι ερευνητές. Η πρόσληψη αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση τροφών όπως η μαύρη σοκολάτα, το τσάι, τα καρύδια, τα δαμάσκηνα, τα μύρτιλα, οι φράουλες και τα φουντούκια. Να σημειωθεί ότι οι τροφές που ανέβασαν περισσότερο την «αντιοξειδωτική βαθμολογία» των γυναικών ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά, το τσάι και το κόκκινο κρασί.

Όπως αναφέρει η βασική συντάκτρια της μελέτης, Φραντσέσκα Ρομάνα Μαντσίνι, η θετική επίδραση των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι γνωστό ότι πηγάζει από την ιδιότητά τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ωστόσο είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι, πιο εξειδικευμένοι μηχανισμοί που να επηρεάζουν για παράδειγμα την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Τα μανιτάρια κορυφαία αντιγηραντική τροφή – Ποια ποικιλία παρέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά

Σταφιδίνη: Γνωρίστε τα αντιοξειδωτικά οφέλη του σιροπιού της σταφίδας

Πολυφαινόλες: 10 τροφές πλούσιες στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά