ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λιναρόσπορος: Για ποιες παθήσεις μειώνει τον κίνδυνο

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Λιναρόσπορος: Για ποιες παθήσεις μειώνει τον κίνδυνο

Περιέχει επίσης πολλές φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες, καθώς και αντιοξειδωτικά, όπως οι λιγνάνες.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ειδικά α-λινολενικού οξέως (ALA|). Συγκεκριμένα, το έλαιο του λιναρόσπορου αποτελείται από περίπου 50% λινολενικό οξύ, δηλαδή πέντε φορές περισσότερο από το λάδι καρυδιών ή το έλαιο canola, που είναι οι επόμενες πιο πλούσιες πηγές σε ALA.

Ο λιναρόσπορος μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου επιπλοκών στους πάσχοντες από διαβήτη, όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό, καθιστώντας το πολύτιμη τροφή για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 και 2.

Βελτιώνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ο λιναρόσπορος διατηρεί σταθερή τη γλυκόζη του αίματος, προστατεύοντας τους διαβητικούς από τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό οφείλεται στις αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει, οι οποίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση της ζάχαρης των τροφίμων στο αίμα και μειώνουν το σάκχαρο του αίματος.

linelaio

Σχετικές μελέτες έδειξαν ότι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που πρόσθεσαν 10-20 γραμμάρια λιναρόσπορου σε σκόνη στην καθημερινή διατροφή τους, μείωσαν έως και κατά 20% τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Άνθρωποι που κατανάλωναν 50 γραμμάρια λιναρόσπορου καθημερινά με τα γεύματά τους επί τέσσερις εβδομάδες, μείωσαν τις μεταγευματικές τιμές σακχάρου κατά 27%.

Ο λιναρόσπορος βοηθά επίσης στην πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη όπως η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω των υψηλών επιπέδων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τα καλά λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στη διαχείριση άλλων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το Αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού που προκαλείται από αυξημένα οιστρογόνα.

Η συμβολή του λιναρόσπορου στην πρόληψη του καρκίνου αποδίδεται στα αντιοξειδωτικά λιγνάνες.

Ένα άλλο όφελος του λιναρόσπορου είναι ότι μειώνει τη φλεγμονή στο στομάχι, προστατεύοντας τους πάσχοντες από νόσο του Crohn και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει τέλος, ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να μειώσει την LDL ή κακή χοληστερόλη.

Το σώμα μπορεί να χωνέψει ευκολότερα τον αλεσμένο λιναρόσπορο από ότι τους ολόκληρους σπόρους. Για να πάρετε τα περισσότερα οφέλη, επιλέξτε λιναρόσπορο σε σκόνη.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Τα 20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα

Εγκεφαλικό, έμφραγμα, άνοια, κατάθλιψη: Ο πολύτιμος ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Ωμέγα-3 λιπαρά: Από ποιες παθήσεις προστατεύουν