ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το ρίξατε έξω με το φαγητό; Επτά τροφές για να επανέλθετε στο πι και φι! (pics)

Ακόμη και ο πιο ένθερμος υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής μπορεί να κάνει ατασθαλίες, είτε επειδή ξέφυγε σε κάποια γιορτή, είτε επειδή χαλάρωσε κατά τη διάρκεια των διακοπών, είτε επειδή τα αυξημένα επίπεδα στρες τον «έσπρωξαν» για ένα διάστημα στα γλυκά και στα έτοιμα γεύματα.

Το ρίξατε έξω με το φαγητό; Επτά τροφές για να επανέλθετε στο πι και φι! (pics)

Πρώτα τα καλά νέα: Ό,τι κι αν έχει συμβεί η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αν γίνουν συνειδητά οι απαραίτητες –κυρίως διατροφικές– αλλαγές. Και τώρα τα κακά: Μέχρι να επανέλθει το γαστρεντερικό σύστημα στην κανονική του λειτουργία, εκδηλώνονται κάποια αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα.

«Η μεγάλη και απότομη μετάβαση από μια υγιεινή διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κακά λιπαρά και ζάχαρη αποδεδειγμένα προκαλεί αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιακού οικοσυστήματος του γαστρεντερικού» εξηγεί η διαιτολόγος Tamara Duker Freuman, η οποία ειδικεύεται στις γαστρεντερικές διαταραχές. «Η αναδιοργάνωση αυτών των ενδημικών ειδών μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, από αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου μέχρι αυξημένη παραγωγή αερίων ή απότομη αύξηση του βάρους» αναφέρει η ειδικός.

Μια άλλη πιθανή έκβαση είναι επίσης η κρίση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία προκαλεί τη χαρακτηριστική καούρα και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, προσθέτει με τη σειρά της η παθολόγος Linda Shiue.

Παράλληλα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά οδηγούν συχνά στο φούσκωμα, ενώ η κατανάλωσή τους τείνει να αντικαθιστά τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών έχει σαν αποτέλεσμα τα επεισόδια δυσκοιλιότητας.

Πριν σας πιάσουν οι τύψεις, οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν ότι όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μετά από μια περίοδο όχι και τόσο υγιεινής διατροφής.

Για να ανακάμψετε ταχύτερα και να επαναφέρετε τον οργανισμό σας στην πρότερη λειτουργία του, δεν χρειάζονται –ούτε συνιστώνται– δραστικές λύσεις, όπως εξαντλητικές δίαιτες με χυμούς και πράσινα smoothies. Πρέπει απλώς να κινηθείτε στρατηγικά για να πετύχετε τον στόχο σας και σε αυτό πολύτιμοι σύμμαχοι είναι οι τροφές που θα δείτε στην παρακάτω gallery!

Πηγή: U.S. News and World Report

Δείτε κι αυτό:

Υδατάνθρακες: Οι 12 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (pics)

Κάνετε δίαιτα; Δείτε 20 τροφές για γρήγορο αδυνάτισμα (pics)

Εθισμός στη ζάχαρη: 17 tips για να τη βγάλεις από τη διατροφή σου (εικόνες)