ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη D: Αυξήστε την πρόσληψή σας τρώγοντας… σοκολάτα

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων σκελετικών παθήσεων, καθώς και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη D: Αυξήστε την πρόσληψή σας τρώγοντας… σοκολάτα

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D: η D2 και η D3. Η βιταμίνη D3 παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν το δέρμα εκτίθεται στην ακτινοβολία του ήλιου και με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε το 90% των αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη D. Το υπόλοιπο 10% προέρχεται από τη διατροφή. Οι τροφές που δίνουν βιταμίνη D είναι λιγοστές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος, σκουμπρί), τα μανιτάρια και το αυγό.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούθερ στο Χάλλε-Βίτενμπεργκ και το Ινστιτούτο Μαξ Ρούμπνερ της Γερμανίας, μια άγνωστη μέχρι σήμερα διατροφική πηγή βιταμίνης D2 είναι το κακάο και τα προϊόντα του, όπως η σοκολάτα!

Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Food Chemistry, το βούτυρο κακάο και η μαύρη σοκολάτα είναι τα προϊόντα του κακάο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D2.

«Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D. Το πρόβλημα εντείνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η ηλιοφάνεια είναι λιγοστή» αναφέρει η Δρ Γκαμπριέλ Στάνγκλ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούθερ και μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν ευρύ φάσμα προϊόντων κακάο ως προς την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Διαπίστωσαν μεγάλες διαφορές ανάλογα με το προϊόν, αφού η μαύρη σοκολάτα φάνηκε να είναι πλούσια στη βιταμίνη, ενώ η λευκή περιέχει λιγοστή μόνο ποσότητα βιταμίνης D2. Αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, σύμφωνα με τη Δρ Στάνγκλ, αφού για την παραγωγή της λευκής σοκολάτας η ποσότητα κακάο που χρησιμοποιείται είναι μηδαμινή.

Ο λόγος που το κακάο και τα προϊόντα με βάση το κακάο αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης D είναι επειδή οι κόκκοι του κακάο αποξηραίνονται στον ήλιο για διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων. Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά ώστε οι πρόδρομες μορφές βιταμίνης D που υπάρχουν στους κόκκους να μετατραπούν στη βιταμίνη D2.

Αν και η Δρ Στάνγκλ επισημαίνει πως είναι πρακτικά αδύνατο –και αρκετά ανθυγιεινό– να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη D τρώγοντας σοκολάτα, τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά τα οφέλη του κακάο για την ανθρώπινη υγεία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο και τα προϊόντα του, κυρίως χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχουν, ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα, τη μνήμη και την ψυχική υγεία, ενώ έχουν και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία θεωρείται πως έχει η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο.

Δείτε κι αυτό:

Έλλειψη βιταμίνης D: Το τεστ των 5 ερωτήσεων

Έλλειψη βιταμίνης D: Δείτε αν κινδυνεύετε χρησιμοποιώντας μια μεζούρα!

Βιταμίνη D: Με αυτές τις 15 τροφές θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας