ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στρες: Με ποιες τροφές θα το διαχειριστείτε (video)

Το στρες είναι συνυφασμένο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και οι επιπτώσεις του είναι ορατές τόσο στη διάθεση όσο και την υγεία.

Στρες: Με ποιες τροφές θα το διαχειριστείτε (video)

Μια σωστή διατροφή ωστόσο, μπορεί να γίνει ισχυρός σύμμαχος ενάντια στο καθημερινό άγχος και την πίεση.

Οι παρακάτω τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα τα επίπεδα στρες και παράλληλα να θωρακίσετε την υγεία σας

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Συνοδεύετε κάθε γεύμα σας με μία σαλάτα λαχανικών εποχής. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, που επιδρά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για σταθερή παραγωγή σεροτονίνης, είναι καλύτερο να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες, που διασπώνται αργά στο πεπτικό. Καλές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και η βρόμη.



Στήθος γαλοπούλας

Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αµινοξύ που αποτελεί πρόδροµη ουσία για την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την καλή διάθεση.

Μαύρη σοκολάτα

Η κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας καθημερινά, μπορεί να μειώσει σε δύο εβδομάδες τα επίπεδα των ορμονών του στρες και να βελτιώσει τη διάθεση. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θεοβρωμίνη που επιδρά θετικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο.

Κάσιους

Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, βασικό μέταλλο που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 χημικές διεργασίες στο σώμα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική και ψυχική ευεξία. Το χρόνιο στρες οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης, η οποία βλάπτει τον ιππόκαμπου του εγκεφάλου, προκαλώντας άγχος και κατάθλιψη. Συρρικνώνει επίσης τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό.Το μαγνήσιο μπορεί να ρυθμίσει την αντίδραση στο στρες, εμποδίζοντας τις ορμόνες του στρες να διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Διαβάστε επίσης:

Κορτιζόλη: Οι επιπτώσεις της ορμόνης του στρες στον εγκέφαλο

Οι επιπτώσεις του στρες στη μνήμη: Πώς θα προστατευτείτε

Στρες: Πώς θα αντιστρέψετε τις επιπτώσεις του στον οργανισμό