ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως χρειάζεστε περισσότερα λιπαρά; Ποια σημάδια στέλνει το σώμα (video)

Όλα τα λιπαρά δεν είναι ίδια, δηλαδή δεν επιβαρύνουν την υγεία και δεν οδηγούν σε παχυσαρκία.

Μήπως χρειάζεστε περισσότερα λιπαρά; Ποια σημάδια στέλνει το σώμα (video)

Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για το σώμα σας, καθώς βοηθούν το δέρμα, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα μάτια, τα μαλλιά και άλλα ζωτικά όργανα να παραμείνουν υγιή.

Ακούγεται αντιφατικό, αλλά η αύξηση της κατανάλωσης καλών λιπαρών, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μελέτη της Αμερικανικής Διαβητολογικής Ένωσης έδειξε ότι μία διατροφή με μονοακόρεστα λιπαρά είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που έχουν αυξημένη περίμετρο μέσης.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα κάσιους και το αβοκάντο.

Πολυακόρεστα λιπαρά, στα οποία ανήκουν και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, θα βρείτε σε ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες.

Τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι υγιεινά. Μπορεί να μην βλάπτουν την υγεία όσο τα τρανς, αν καταναλώνετε όμως μεγάλες ποσότητες, αυξάνονται τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, μειώνεται η «καλή» και αυτό οδηγεί σε πρόβλημα στην καρδιά.



Τα λιπαρά στη διατροφή προκαλούν κορεσμό. Εάν τρώτε αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε πεινασμένοι, είναι σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετά λιπαρά.

Εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι ξηρό και νιώθετε φαγούρα, μπορεί επίσης να οφείλεται στην έλλειψη λιπαρών στη διατροφή.

Είναι επίσης πιθανόν αισθάνεστε ότι κρυώνετε διαρκώς, καθώς τα λιποκύτταρα του σώματος είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σας και τη δημιουργία θερμότητας.

Εάν έχετε αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα με τη μνήμη ή πνευματική κόπωση, προσθέστε καλά λιπαρά στη διατροφή σας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, της κύριας αιτίας απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους.

Τα καλά λιπαρά είναι επίσης απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά δημιουργεί υγιές περιβάλλον για το έντερο.

Διαβάστε επίσης:

«Καλά» vs «κακά» λιπαρά: Δείτε αναλυτικά πόσα επιτρέπεται να τρώτε την ημέρα

Ω7 λιπαρά: Πού βρίσκονται & ποια σημάδια φανερώνουν έλλειψη (εικόνα)

Πρόωρος θάνατος: Τα λιπαρά που μειώνουν τον κίνδυνο και πού θα τα βρείτε