ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυτικές ίνες: Πού βοηθούν & ποιες είναι οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα (εικόνες)

Οι φυτικές ίνες αποτελούν μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που εντοπίζονται στα φρούτα, στα λαχανικά, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα όσπρια.

Φυτικές ίνες: Πού βοηθούν & ποιες είναι οι τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα (εικόνες)

Σε αντίθεση με άλλα συστατικά όπως είναι οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες, ο ανθρώπινος οργανισμός τις διασπά με μεγαλύτερη δυσκολία με αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος τους να περνά από το πεπτικό σχεδόν αμετάβλητο. Για το λόγο αυτό δεν αποδίδουν πολλές θερμίδες.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες φυτικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό δημιουργώντας μια μάζα με μορφή γέλης. Περιέχονται στις νιφάδες βρώμης, στα φασόλια, στα μήλα, στα καρότα, στο κριθάρι και στο ψύλλιο.

Αδιάλυτες φυτικές ίνες περιέχουν τα σιτηρά ολικής άλεσης, το πίτουρο σιταριού, τα καρύδια και λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, τα πράσινα φασόλια και οι πατάτες.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας, καθώς βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνουν τη χοληστερόλη. Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις, όπως οι διαταραχές του μεταβολικού συστήματος.

Δείτε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες: