ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επεξεργασμένα τρόφιμα: 5 λόγοι που πρέπει να τα αποφεύγετε

Πατατάκια, συσκευασμένα δημητριακά πρωινού, κοτομπουκιές, είναι μερικά παραδείγματα υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών, οι οποίες αποτελούν περίπου το 60% των θερμίδων στη διατροφή του μέσου ενήλικα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα: 5 λόγοι που πρέπει να τα αποφεύγετε

Ένας από τους βασικούς λόγους που είναι τόσο δημοφιλή είναι ο παράγοντας «ευκολία». Αρκεί λίγο ζέσταμα και είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Η έλλειψη χρόνου που απαιτεί η προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος στο σπίτι, καθιστά τα έτοιμα γεύματα εξαιρετικά βολικά.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όμως, κάθε άλλο παρά υγιεινά είναι, καθώς έχουν ελάχιστη θρεπτική αξία, πολλή ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και πρόσθετα.

Έχουν σχεδιαστεί για να έχουν καλή γεύση και να αυξάνουν την επιθυμία να τα καταναλώνουμε συχνά.

Δεν συμβάλλουν μόνο στην αύξηση βάρους και την παχυσαρκία, αλλά αυξάνουν και τον κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Δείτε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για την υγεία και την ευεξία:

Βλάπτουν την καρδιομεταβολική υγεία

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις δυτικές χώρες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλάπτουν την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού και συμβάλλουν στην επιδημία καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Μελέτη εξέτασε πέντε δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας: τα λιπίδια του αίματος, τον δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος και εάν κάποιος είχε καρδιαγγειακή νόσο. Διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 7% των ανθρώπων είναι υγιείς με βάση αυτές τις παραμέτρους. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, 10% του πληθυσμού είναι ευαίσθητο στην υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα και παρουσιάζουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης όταν τα καταναλώνουν. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Στοχεύουν τα παιδιά

Είναι ανησυχητικό ότι οι κατασκευαστές στοχεύουν μέσω των διαφημίσεων πρόχειρου φαγητού, όπως είναι τα δημητριακά πρωινού, τα παιδιά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά, επειδή το σώμα τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων τα εθίζει από μικρή ηλικία σε φθηνές και χωρίς θρεπτική αξία τροφές, συνήθεια που τους ακολουθεί στην εφηβεία και την ενηλικίωση.

Περίπου το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η αύξηση βάρους στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες ασθένειες, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία στην ενήλικη ζωή. Οι παιδίατροι διαγιγνώσκουν διαβήτη τύπου 2 σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν σε αυτά τα προβλήματα επειδή είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και βιταμίνες. Τα παιδιά που τρώνε πολλά τέτοια τρόφιμα τείνουν επίσης να καταναλώνουν λιγότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγιή τους ανάπτυξη.

Βλάπτουν το έντερο

Περιέχουν πρόσθετα, όπως είναι οι γαλακτωματοποιητές, που βλάπτουν την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, το λεγόμενο μικροβίωμα του εντέρου. Τα πρόσθετα μπορεί να διαταράξουν τον ευαίσθητο φραγμό του εντέρου και να συμβάλουν στην εμφάνιση προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, τροφικές δυσανεξίες και αυτοάνοσες παθήσεις καταστάσεις. Τουλάχιστον, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αφήνει λιγότερο χώρο για φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες που ενισχύουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Eίναι εθιστικά

Mελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με ζάχαρη προκαλούν εθισμό. Ο λόγος είναι ότι διεγείρουν τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο που απελευθερώνουν ντοπαμίνη και δημιουργούν συναισθήματα ανταμοιβής. Όταν εθίζεστε στις έντονες γεύσεις των επεξεργασμένων τροφίμων, είναι λιγότερο πιθανό να απολαμβάνετε το φαγητό στη φυσική του μορφή.

Βλάπτουν την ψυχική υγεία

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα δεν βλάπτουν μόνο την καρδιά και τη μεταβολική υγεία, επηρεάζουν και τη διάθεση. Ανάλυση 17 μελετών για τα πρότυπα κατανάλωσης πρόχειρων και υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης από εκείνους που απείχαν από τέτοια τρόφιμα.

Πηγή: scitechdaily.com