ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παραλείπετε το πρωινό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κατανάλωση ενός υγιεινού, ισορροπημένου πρωινού γεύματος μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα για την υγεία σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παραλείπετε το πρωινό
Bigstock

Αυτό συμβαίνει επειδή το πρωινό είναι κάτι περισσότερο από ένα γεύμα. Είναι ένας καταλύτης που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας και τροφοδοτεί ένα υγιές σώμα και πνεύμα. Μια μελέτη του 2018 στο Nutrients κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε πρωινό καταναλώνουν μέσα στην ημέρα συνολικά λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Αν λοιπόν η παράλειψη του πρωινού σας κάνει να χάσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, ποιες άλλες παρενέργειες θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς να το γνωρίζετε; Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα πιθανά μειονεκτήματα που έχει στο σώμα σας η παράλειψη του πρωινού γεύματος:

Το σάκχαρό σας μπορεί να πέσει

Χωρίς την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από ένα υγιεινό, καλά ισορροπημένο πρωινό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να πέφτουν, αφήνοντάς σας κουρασμένους, ευερέθιστους και ανίκανους να συγκεντρωθείτε. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, όσοι παρέλειψαν το πρωινό παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα και φτωχότερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Δεδομένου ότι είστε νηστικοί όλη τη νύχτα ενώ κοιμάστε, το σάκχαρό σας ήδη μειώνεται φυσικά μετά το ξύπνημα. Αν δεν το επαναφέρετε τρώγοντας ένα καλά ισορροπημένο πρωινό, θα συνεχίσει να πέφτει όλο το πρωί. Σταδιακά αυτή η διατροφική παράλειψη οδηγεί στον προδιαβήτη ή τον διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι η παράλειψη πρωινού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Το πρωινό γεύμα προσφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τον εγκέφαλό σας για μια ημέρα εστιασμένης εργασίας. Η παράλειψη αυτής της διατροφικής βάσης μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία συγκέντρωσης και ομιχλώδη ψυχική κατάσταση. Μια μελέτη του 2017 παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες που παρέλειψαν ή έτρωγαν ένα ανθυγιεινό πρωινό είχαν χειρότερη γνωστική απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας από ό,τι εκείνοι που έτρωγαν υγιεινό πρωινό.

Μειωμένος μεταβολισμός

Η παράλειψη του πρωινού όταν το σώμα σας είναι ρυθμισμένο να λαμβάνει θερμίδες το πρωί μπορεί να έχει αντιπαραγωγική επίδραση στον μεταβολισμό σας. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το σώμα σας μπορεί να προσαρμοστεί επιβραδύνοντας τον μεταβολικό ρυθμό του, με αποτέλεσμα πιθανώς μια αύξηση βάρους.

Τα τακτικά γεύματα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, παίζουν ρόλο στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μεταβολισμού. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία, επηρεάζοντας δυνητικά την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και να αποθηκεύει την ενέργεια.

breakfast

Εκτός ελέγχου αίσθημα πείνας

Αυτό που μπορεί να ξεκινήσει ως συνειδητή επιλογή να παραλείψετε το πρωινό σας γεύμα, μπορεί να οδηγήσει σε έντονη λαχτάρα για φαγητό αργότερα μέσα στην ημέρα. Αυτό κάνει πολύ πιο πιθανή την υπερκατανάλωση τροφής και καθιστά δύσκολη τη διατήρηση μιας ισορροπημένης και προσεκτικής προσέγγισης στο φαγητό.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι δεν έτρωγαν πρωινό κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες (συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων σακχάρων), συνολικά σάκχαρα και συνολικά λίπη από εκείνους που έτρωγαν πρωινό.

Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης

Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη δεν ανταποκρίνεται μόνο στο συναισθηματικό στρες. Αντιδρά και στο φυσιολογικό στρες που προκαλείται από την παράλειψη γευμάτων. Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 στο Nutrients, η παράλειψη πρωινού γεύματος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης το πρωί, οδηγώντας δυνητικά σε αυξημένη όρεξη και κακή ποιότητα ύπνου.

Οποιαδήποτε μορφή περιορισμού των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παράλειψης πρωινού, είναι μια μορφή ψυχικού και σωματικού στρες. Για να ρυθμιστεί το νευρικό σας σύστημα, χρειάζεται επαρκή τροφή. Έτσι, όταν παραλείπετε το πρωινό, το σώμα σας είναι πιο πιθανό να περάσει σε μια απορυθμισμένη κατάσταση, όπως η στάση “μάχης ή φυγής”, η οποία συνοδεύεται από άγχος, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, και ευερεθιστότητα.

Μειωμένα επίπεδα ενέργειας

Το πρωινό παρέχει το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα σας για να ξεκινήσει τις μεταβολικές του διαδικασίες και να έχει την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Όταν παραλείπετε το πρωινό γεύμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να πέσουν κατακόρυφα, αφήνοντάς σας κουρασμένους, ληθαργικούς και ευερέθιστους. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, η παράλειψη πρωινού συνδέεται με αυξημένη κόπωση και μειωμένη ποιότητα ύπνου.

Δεδομένου ότι το φαγητό είναι αυτό που μας δίνει ενέργεια (οι θερμίδες διασπώνται σε τριφωσφορική αδενοσίνη), η συνέχιση της νηστείας από τη νύχτα χωρίς να τρώτε πρωινό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον κόπωση, ομίχλη εγκεφάλου, πονοκεφάλους, εναλλαγές της διάθεσης και κακή γνωστική απόδοση.

Πηγή: eatthis.com