ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να πάρετε λουτεΐνη για μάτια, δέρμα, χοληστερόλη και γνωστική λειτουργία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Σίγουρα έχετε ακούσει για το πόσο καλό μας κάνουν τα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή με τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές τους ιδιότητες ή τα καροτενοειδή και το πώς βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Πώς να πάρετε λουτεΐνη για μάτια, δέρμα, χοληστερόλη και γνωστική λειτουργία
Bigstock

Έχετε ακούσει όμως για την λουτεΐνη; Είναι μέρος της οικογένειας των καροτενοειδών και θεωρείται βασικό συστατικό για την υγεία των ματιών. Είναι ουσία που δίνει σε φρούτα και λαχανικά μια κίτρινη ή κόκκινη απόχρωση. Συνήθως βρίσκεται στα ίδια τρόφιμα με ένα άλλο καροτενοειδές, τη ζεαξανθίνη.

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, διαιτολόγος Julia Zumpano, εξηγεί τα οφέλη της λουτεΐνης για την υγεία και πώς να την εντάξετε περισσότερο στην καθημερινή σας διατροφή:

Προάγει την υγεία των ματιών

Μελέτες δείχνουν ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) μπλοκάροντας το επιβλαβές μπλε φως.

Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν με τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και την ραγοειδίτιδα.

Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία

Εκτός από το ότι βρίσκεται στους ιστούς των ματιών, η λουτεΐνη μπορεί να βρεθεί στους ιστούς του εγκεφάλου και θεωρείται το κυρίαρχο καροτενοειδές για τον εγκέφαλό μας.

Μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος λουτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής σας λειτουργίας, όπως η μάθηση, η σκέψη, η λογική και η μνήμη.

Μειώνει τις επιδράσεις της LDL χοληστερόλης

“Πολλές μορφές LDL (κακής) χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσουν πλάκα στην επένδυση των αρτηριών σας”, εξηγεί η Zumpano.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, μια φλεγμονώδη νόσο που είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βοηθούν τα σωματίδια HDL (καλή) χοληστερόλης να αναπτυχθούν.

“Η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της επιπλέον χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματός σας και τη στέλνει στο συκώτι σας για απομάκρυνση μέσω των κοπράνων Έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της HDL μπορεί να είναι προστατευτική για την καρδιά”, προσθέτει η ίδια.

Προστατεύει το δέρμα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη προστατεύουν τα μάτια απορροφώντας το επιβλαβές μπλε φως. Μπορούν να κάνουν το ίδιο και για το δέρμα, κάτι που μπορεί να μειώνει ή επιβραδύνει τα σχετικά σημάδια γήρανσης.

Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι ένα συμπλήρωμα ζεαξανθίνης και λουτεΐνης ενισχύει την ενυδάτωση και την ελαστικότητα, ενώ μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος.

Πώς μπορείτε να πάρετε περισσότερη λουτεΐνη στη διατροφή σας

Η Zumpano λέει ότι η λουτεΐνη μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφών που τρώτε καθημερινά. Αλλά αν δυσκολεύεστε να πάρετε την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών που παρέχουν λουτεΐνη, τότε -με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας- μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε να προσθέσετε ένα συμπλήρωμα λουτεΐνης.

“Μπορείτε να πάρετε λουτεΐνη ως συμπλήρωμα και συχνά, συνιστάται για καταστάσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας”, λέει χαρακτηριστικά.

Μπορείτε να βρείτε την λουτεΐνη φυσικά στις ακόλουθες τροφές, οι οποίες περιέχουν και ζεαξανθίνη:

 • σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι
 • μπρόκολο
 • αρακάς
 • μαϊντανός
 • κρόκοι αυγού
 • πορτοκάλι
 • πεπόνι
 • ακτινίδιο
 • κόκκινες πιπεριές
 • κολοκύθα
 • κόκκινα σταφύλια
 • καλαμπόκι
 • σιτάρι

Πηγή: clevelandclinic.org