ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης τύπου 2: Ποια πρόσθετα τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η τακτική κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Διαβήτης τύπου 2: Ποια πρόσθετα τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο
Bigstock

Ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι ορισμένοι γαλακτωματοποιητές, ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι γαλακτωματοποιητές είναι πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα για την ανάμειξη δύο ουσιών, που διαφορετικά θα παρέμεναν ξεχωριστές, όταν αναμειγνύονταν. Χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως:

  • κέικ
  • ψωμί
  • μπισκότα
  • επιδόρπια
  • γιαούρτια
  • παγωτά
  • μπάρες σοκολάτας
  • μαργαρίνη και
  • έτοιμα προς κατανάλωση ή έτοιμα προς ζέσταμα γεύματα

Βοηθούν στη βελτίωση της εμφάνισης, της γεύσης και της υφής και επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του τελικού προϊόντος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση γαλακτωματοποιητών θα μπορούσε να διαταράξει την υγεία του εντέρου, να αυξήσει τη φλεγμονή, τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Πώς έγινε η έρευνα

Για να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτωματοποιητών και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές της τελευταίας μελέτης εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες μιας ομάδας 104.139 ενηλίκων στη Γαλλία, παρακολουθώντας την για έως και 14 χρόνια (μεταξύ 2009 και 2023). Οι συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 43 ήταν στην βάση δεδομένων της μεγάλης διαρκούς μελέτης NutriNet-Santé.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράφουν τη διατροφική τους πρόσληψη τουλάχιστον 2 ημέρες, κάθε 6 μήνες για 14 χρόνια, αναφέροντας λεπτομερώς όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που κατανάλωναν, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων για βιομηχανικά προϊόντα. Αυτά τα αρχεία αντιστοιχίστηκαν με βάσεις δεδομένων για τον εντοπισμό πρόσθετων τροφίμων -όπως γαλακτωματοποιητές- και προσδιορίστηκαν ακριβείς μετρήσεις χρησιμοποιώντας εργαστηριακές δοκιμές.

Κατά την περίοδο της μελέτης, διαγνώστηκαν 1.056 περιπτώσεις διαβήτη, που επαληθεύτηκαν χρησιμοποιώντας πολλαπλές πηγές δεδομένων. Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, ο ΔΜΣ, η εκπαίδευση, το οικογενειακό ιστορικό, οι συνήθειες του τρόπου ζωής και η ποιότητα της διατροφής, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η χρόνια έκθεση σε ορισμένους γαλακτωματοποιητές συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε εύρος 7 ετών.

Ποιοι γαλακτωματοποιητές συνδέθηκαν με αύξηση κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

Ακολουθούν οι γαλακτωματοποιητές και ο αντίστοιχος κίνδυνος:

  • Καραγινάνες (Carrageenans, E407) - 3% αυξημένος κίνδυνος ανά 100 mg/ημέρα
  • Φωσφορικό τρικάλιο (Tripotassium phosphate, E340) -15% αυξημένος κίνδυνος ανά 500 mg/ημέρα
  • Μονο- και διακετυλοτρυγικοί εστέρες των μονο- και διγλυκεριδίων των λιπαρών οξέων (E472e) - 4% αυξημένος κίνδυνος ανά 100 mg/ημέρα
  • Κιτρικό νάτριο (Sodium citrate, E331) - 4% αυξημένος κίνδυνος ανά 500 mg/ημέρα
  • Κόμμι γκουάρ (Guar gum, E412) - 11% αυξημένος κίνδυνος ανά 500 mg/ημέρα
  • Αραβικό κόμμι (Gum Arabic, E414) - 3% αυξημένος κίνδυνος ανά 1.000 mg/ημέρα
  • Κόμμι ξανθάνης (Xanthan gum, E415) - 8% αυξημένος κίνδυνος ανά 500 mg/ημέρα

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη δεν καθιερώνει αιτιώδη σχέση και για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί που συνδέουν τους γαλακτωματοποιητές προσθέτων τροφίμων και την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, απαιτούνται περαιτέρω επιδημιολογικές, τοξικολογικές και επεμβατικές πειραματικές μελέτες.

“Βρήκαμε άμεσες συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και της έκθεσης σε διάφορους γαλακτωματοποιητές πρόσθετων τροφίμων, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε βιομηχανικά τρόφιμα, σε μια μεγάλη υποψήφια ομάδα Γάλλων ενηλίκων”, αναφέρεται στην σχετική έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

“Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν βασικά στοιχεία για τον εμπλουτισμό της συζήτησης ως προς την επαναξιολόγηση των κανονισμών γύρω από τη χρήση προσθέτων στη βιομηχανία τροφίμων, για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mathilde Touvier.

Πηγή: medicaldaily.com