ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σαρκοφαγική δίαιτα: Πώς γίνεται και τι επιβάλλεται να ξέρετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η δίαιτα του σαρκοφάγου είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και λιπαρά και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Σαρκοφαγική δίαιτα: Πώς γίνεται και τι επιβάλλεται να ξέρετε
Bigstock

Αποτελείται κυρίως από ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρι, αυγά, ζωικά λίπη και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Ως εκ τούτου, αποκλείει όλα τα άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των δημητριακών, των ξηρών καρπών και των σπόρων.

Η σαρκοφαγική δίαιτα θεωρείται μη ισορροπημένη, και ως εκ τούτου, απίθανο να είναι υγιής και δεν συνιστάται μακροπρόθεσμα.

Τι συμβαίνει στην σαρκοφαγική δίαιτα

Είναι μια μορφή κετογονικής δίαιτας και λειτουργεί με την εξάλειψη όλων των φυτικών τροφών και την κατανάλωση μόνο κρέατος, ψαριού, αυγών και μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη. Επιτρέπονται κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί, μοσχάρι, οργανικά κρέατα, λιπαρά και λευκά ψάρια, σκληρά τυριά, βούτυρο και κρέμες. Οι υποστηρικτές ενθαρρύνουν την κατανάλωση πιο λιπαρών κομματιών κρέατος, για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των καθημερινών ενεργειακών αναγκών.

Υπό κανονικές συνθήκες, το σώμα μας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη από τις τροφές με υδατάνθρακες για ενέργεια. Εν τη απουσία γλυκόζης, εμφανίζεται μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση. Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα καίει λίπη αντί για υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας.

Όταν δεν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, όπως με τη σαρκοφαγική δίαιτα, το συκώτι διασπά το αποθηκευμένο λίπος για να παράγει ενέργεια: αυτή η ενέργεια έχει την μορφή κετονών.

Πώς γίνεται η σαρκοφαγική δίαιτα

Τα τρόφιμα που δεν προέρχονται από ζώα αποκλείονται εντελώς. Αυτά που περιλαμβάνονται είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες, επομένως είναι πολύ χορταστικά. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί βρίσκουν ότι καταναλώνουν συνολικά λιγότερα γεύματα, ακόμα και μόλις δύο μέσα σε όλη την ημέρα.

Τι επιτρέπεται:

  • Κόκκινα κρέατα
  • Οργανικά κρέατα, όπως συκώτι και νεφρά
  • Πουλερικά
  • Ψάρια
  • Αυγά
  • Μυελός των οστών
  • Βούτυρα
  • Μερικοί επιλέγουν επίσης να περιλαμβάνουν γάλα, γιαούρτι και τυρί (χαμηλή λακτόζη)

Τι απαγορεύεται:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Όσπρια
  • Δημητριακά, όπως ζυμαρικά και ψωμί
  • Γαλακτοκομικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη
  • Αλκοόλ
  • Σάκχαρα
  • Ποτά εκτός από νερό, όπως ανθρακούχα ποτά, χυμοί φρούτων κ.λπ.

Υπάρχουν οφέλη υγείας από την σαρκοφαγική δίαιτα;

Μια μελέτη επί 2.000 ενηλίκων για μια περίοδο 14 μηνών ανέφερε λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της δίαιτας, καθώς και ορισμένα οφέλη για την υγεία και υψηλό βαθμό ικανοποίησης. Τα οφέλη για την υγεία για τα άτομα με διαβήτη περιελάμβαναν μειώσεις του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μειωμένο HBa1c (τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τις τελευταίες 90 ημέρες), καθώς και μειωμένη χρήση διαβητικών φαρμάκων.

Ωστόσο, έχουν τεθεί σημαντικές ανησυχίες για την εν λόγω μελέτη και οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματά της πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει υψηλής ποιότητας ελεγχόμενες μελέτες που να αναλύουν τα αποτελέσματα της σαρκοφαγικής δίαιτας.

meat-kreas

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της σαρκοφαγικής δίαιτας

Πρώτα απ' όλα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι ξέρουμε και έχουμε μάθει από πολυάριθμες έρευνες, ως προς το τι συνιστά μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η οποία συνήθως προωθεί την κατανάλωση πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων.

Από εξελικτικής άποψης, η κέτωση είναι μια φυσιολογική προσαρμοστική απόκριση που επέτρεψε στους ανθρώπους να αντέχουν σε περιόδους λιμού. Σήμερα, αυτός ο μηχανισμός έχει αξιοποιηθεί από μια σειρά από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως και η σαρκοφαγική δίαιτα. Ακολουθώντας μια τέτοια δίαιτα σημαίνει ότι θα αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες με τροφές πλούσιες σε λίπος και πρωτεΐνες και -εάν ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα- αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες.

Για παράδειγμα, εάν είστε αθλητής ή ασκείστε έντονα καθημερινά, μια δίαιτα όπως αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην απόδοση, σύμφωνα με έρευνα. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βασισμένη σε ζωικές τροφές συσχετίστηκε με υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Προβλήματα με τις περιορισμένες επιτρεπόμενες τροφές στη σαρκοφαγική διατροφή:

  • Έλλειψη βασικών μικροθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια
  • Σημαντική έλλειψη φυτικών ινών, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία και την λειτουργία του εντέρου και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του εντέρου και διαβήτη τύπου 2
  • Ακατάλληλη για ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εγκύων ή μητέρων που θηλάζουν, καθώς και εκείνων που έχουν διαγνωστεί με μειωμένη νεφρική λειτουργία

Βοηθά στην απώλεια βάρους η σαρκοφαγική δίαιτα;

Όσοι την κάνουν μπορεί να βιώσουν απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και αντιστοίχως χαμηλής σε υδατάνθρακες. Σε μια μελέτη με 105 ενήλικες, αναφέρθηκε υψηλότερη απώλεια βάρους σε εκείνους στην ομάδα δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτεΐνη είναι πολύ χορταστική και μπορεί να σας οδηγήσει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Σε μια άλλη μελέτη, 59 συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και, μετά από ένα έτος, εμφάνισαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από εκείνους σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μια εξήγηση γι' αυτό είναι ότι όταν το σώμα αποθηκεύει υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, το κάνει δεσμεύοντας γλυκογόνο με νερό στους μύες και στο συκώτι. Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων μειώνεται, τα επίπεδα γλυκογόνου πέφτουν, όπως και το αποθηκευμένο νερό: αυτό συχνά εξηγεί την ταχεία αλλαγή του βάρους που παρατηρείται κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Εντούτοις, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πλήρης εξάλειψη των υδατανθράκων δεν είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, αν και η μείωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων (γλυκά, ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, ανθρακούχα ποτά κ.α.) είναι ευεργετική.

Συμπέρασμα

Αν και είναι πιθανό να βοηθήσει στην απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, η σαρκοφαγική δίαιτα είναι εξαιρετικά περιοριστική, μη ισορροπημένη και πιθανότατα ανθυγιεινή μακροπρόθεσμα.

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα υψηλής ποιότητας για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δίαιτας απαιτούν περαιτέρω μελέτη. Η δίαιτα στερείται βασικών μικροθρεπτικών συστατικών καθώς και φυτικών ινών και προστατευτικών φυτικών ενώσεων και μπορεί να είναι επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες.

Πηγή: bbcgoodfood.com