ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί η βερβερίνη να συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Εδώ και μήνες κυκλοφορεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) η πληροφορία ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής, που ονομάζεται βερβερίνη, έχει παρόμοια επίδραση με τα φάρμακα για απώλεια βάρους.

Μπορεί η βερβερίνη να συμβάλλει στην απώλεια βάρους;
Bigstock

Η δρ. Toni Golen, αρχισυντάκτρια του Harvard Women's Health Watch και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Harvard Health Publishing, απάντησε στην ερώτηση:

Είναι αλήθεια ότι η βερβερίνη παράγει τα ίδια οφέλη απώλειας βάρους με φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy;

Τι απάντησε η δρ. Golen:

Όχι, δεν είναι αλήθεια αυτό. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα του γιατί πρέπει να είμαστε δύσπιστοι, όταν οι πλατφόρμες ΜΚΔ παρέχουν τις λεγόμενες “συμβουλές υγείας”, καθώς η λήψη βερβερίνης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες, ακόμη και επιβλαβείς παρενέργειες.

Πρέπει να καταλάβετε πώς προέκυψε αυτή η φήμη για τη βερβερίνη:

Η απίστευτη ζήτηση για σεμαγλουτίδη (που διατίθεται στην αγορά ως Ozempic για τον διαβήτη και Wegovy για την παχυσαρκία) και παρόμοια φάρμακα για την απώλεια βάρους (που μειώνουν την όρεξη και βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι) έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τη βερβερίνη. Αυτό το φυτικό εκχύλισμα, που διαφημίζεται εδώ και χρόνια για την ηρεμιστική του επίδραση σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις, έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι καταστέλλει την όρεξη και προωθεί την απώλεια βάρους, αλλά δεν υπάρχουν αυστηρά επιστημονικά στοιχεία, που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

berberis-berberinh-ververini

Το φυτό από το οποίο παράγεται το εκχύλισμα βερβερίνης

Bigstock

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η βερβερίνη μπορεί να μεταβάλλει το πόσο γρήγορα το συκώτι διασπά τα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των αντιπηκτικών φαρμάκων και των ανοσοκατασταλτικών) και να αλλάξει την αποτελεσματικότητά τους. Έχει επίσης παρενέργειες όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και στομαχικές διαταραχές. Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν ρυθμίζονται/ελέγχονται εύκολα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το πόση βερβερίνη περιέχεται σε ένα προϊόν.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν θέλετε να το εξερευνήσετε περαιτέρω. Αλλά μην λαμβάνετε υπόψη τους ισχυρισμούς των ΜΚΔ ότι η βερβερίνη είναι το... Ozempic της φύσης.

Πηγή: harvard.edu