ΥΓΕΙΑ

Πώς συνεχίζεται η απώλεια βάρους και μετά τον κύκλο φαρμάκων για αδυνάτισμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μία απορία και συνάμα πρόκληση γύρω από την χρήση φαρμάκων με σκοπό την απώλεια κιλών, ήταν το εάν και κατά πόσον οι χρήστες μπορούν να διατηρήσουν το βάρος τους ή και να συνεχίσουν να χάνουν κιλά, αφότου σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα.

Πώς συνεχίζεται η απώλεια βάρους και μετά τον κύκλο φαρμάκων για αδυνάτισμα
Bigstock

Η τακτική άσκηση θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διακοπή των φαρμάκων για απώλεια κιλών χωρίς να ανακτήσετε πίσω το βάρος που χάσατε, λέει μια νέα μελέτη στη Δανία.

“Είναι πράγματι εφικτό να σταματήσετε την λήψη κάποιου φαρμάκου για αδυνάτισμα χωρίς μεγάλη ανάκτηση βάρους, αρκεί να ακολουθείτε ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Signe Sorensen Torekov, από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις μερικές ώρες άσκησης την εβδομάδα διατήρησαν το βάρος που είχε χαθεί με την χρήση φαρμάκων.

“Αυτή η μελέτη προσφέρει νέες ελπίδες, καθώς δείξαμε ότι η πλειονότητα όσων λαμβάνουν φάρμακα αδυνατίσματος και ασκούνται τακτικά είναι σε θέση να διατηρήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα έναν χρόνο μετά την λήξη της θεραπείας”, είπε η Torekov.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Για την μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν τέσσερις ομάδες συμμετεχόντων:

  1. Σε μια ομάδα δόθηκε απλά ένα φάρμακο για την απώλεια βάρους
  2. Μια δεύτερη ομάδα κλήθηκε μόνο να ασκείται τακτικά
  3. Μια τρίτη ομάδα έλαβε το φάρμακο και της ζητήθηκε να ασκείται τακτικά
  4. Μια τέταρτη ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο (ομάδα ελέγχου)

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δύο ομάδες που ασκούνταν τακτικά παρουσίασαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Και όσοι έπαιρναν το φάρμακο κατά τη διάρκεια της άσκησης διατήρησαν το βάρος τους ακόμα όταν το σταμάτησαν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet eClinical Medicine.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Το μόνο που χρειάζεται είναι για δύο ώρες την εβδομάδα να κάνετε ασκήσεις που ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς και σας κάνουν να λαχανιάζετε, δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, Simon Birk Kjær Jensen, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

“Αυτό μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία και χαμηλό αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, ένα γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι αρκετό, ενώ τα άτομα με υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να πρέπει να εξασκηθούν στο τρέξιμο ή στο ποδήλατο”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνταγογραφούν τακτική άσκηση μαζί με τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, για να αυξήσουν τις πιθανότητες των χρηστών να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους.

“Η διατήρηση της απώλειας βάρους μετά τη θεραπεία είναι εφικτή, αλλά μόνο όταν συνδυάζεται με άσκηση”, είπε η Torekov.

Πηγή: healthday.com