ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Α’βάθμια

Κατατέθηκε τελικά την Παρασκευή αργά το βράδυ στην Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον νέο φορέα ΠΕΔΥ.
Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Α’βάθμια

Κατατέθηκε τελικά την Παρασκευή αργά το βράδυ στην Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον νέο φορέα που δημιουργείται με την ονομασία ΠΕΔΥ.

Νωρίτερα το κείμενο του νομοσχεδίου είχε περάσει από στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκου.


Στο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί και οι παρατηρήσεις του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία του νομοσχεδίου, η οποία εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία:


--τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας


--τη δημιουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας και τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού.

Βεβαίως περιλαμβάνεται και το μείζον θέμα της διαθεσιμότητας των γιατρών- ζήτημα που έχει οδηγήσει τον κλάδο σε απεργικαές κινητοποιήσεις εσδώ και δύο μήνες- καθώς και την αξιολόγηση. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι το σ/ν να κατατεθεί στην Ολομέλεια στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Στο νομοσχέδιο αποσύρθηκε τελικά το σημείο που αναφέρεται στην δημιουργία Κλινικής Μιας Ημέρας (one day clinic), ενώ περιλαμβένεται και μία ρύθμιση αναφορικά με το νοσοκομείο Παμμακάριστος, που αποτελεί κληροδότημα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαθεσιμότητα θα έχει διάρκεια 30 ημερών και οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στον νέο φορέα καλούνται να υποβάλουν αίτηση μέσα σε μία εβδομάδα.

Άδειες για λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων και εργαστηρίων φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης θα χορηγούν οι οικείοι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Τέλος, σε διάστημα ενός έτους από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ιδιωτικού τομέα.

Να σημειωθεί, ότι το κείμενο του νομοσχεδίου, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ και 15 ημέρες, από τις 10 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Παρατηρήσεις- φωτιά για τον νέο ΕΟΠΥΥ από τους Εργαστηριακούς
Από μέρα σε μέρα στην Βουλή το νομοσχέδιο των απολύσεων
Αντίστροφη μέτρηση για απολύσεις γιατρών, ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ

Ο νέος ρόλος του αγοραστή ΕΟΠΥΥ, τι διατηρεί και τι χάνει


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ