ΦΑΡΜΑΚO

Νέο διορθωμένο δελτίο τιμών φαρμάκων με ισχύ από 29 Ιανουαρίου 2016

Σήριαλ έγινε τελικά το δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο αναρτήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Τρίτη αργά το βράδυ, με διορθώσεις αυτή την φορά στα τεχνικά λάθη. 

Νέο διορθωμένο δελτίο τιμών φαρμάκων με ισχύ από 29 Ιανουαρίου 2016

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι νέες τιμές φαρμάκων – οι οποίες στην πλειοψηφία τους θα είναι μειωμένες- αναμένεται να ισχύσουν για τα φαρμακεία και άρα για τους καταναλωτές, από τις 29 Ιανουαρίου 2016.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση στην οποία περιλαμβάνονται οι ημερομηνίες έναρξης εφαρμογής των νέων τιμών που προβλέπονται το συγκεκριμένο Δελτίο.
Σύμφωνα με τη νεώτερη υπουργική απόφαση, οι νέες τιμές φαρμάκων προβλέπεται να ισχύουν ως εξής:

- Για τους παρασκευαστές, συσκευαστές, εισαγωγείς από 18-12-2015.
- Για τις φαρμακαποθήκες από 4-1-2016.
- Για τα φαρμακεία από 29-1- 2016.

Να τονίσουμε ότι η γενική ανακοστολόγηση αφορά 9.370 κωδικούς, ωστόσο στην πρώτη ανακοστολόγηση που δημοσίευσε ο ΕΟΦ για διαβούλευση τα σκευάσματα ανέρχονταν σε 9.433.

Το δελτίο τιμών φαρμάκων πάντως, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τον κλάδο και ειδικότερα από τους φαρμακαποθηκάριους, οι οποίοι σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη, στηλίτευσαν τις τακτικές του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να προσβάλλουν δικαστικά το δελτίο τιμών φαρμάκων, καθώς τους αφήνει εκτεθειμένους και τους ωθεί στην εξαφάνιση.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, ο χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων τους είναι μόλις 17 ημέρες, παρά το ότι η σχετική υπουργική απόφαση κάνει λόγο για 20 ημέρες. Στο διάστημα αυτό, οι αποθήκες πρέπει να διαθέσουν στην αγορά το απόθεμα των φαρμάκων που διαθέτουν, το οποίο έχουν αγοράσει σε τιμές υψηλότερες από εκείνες που διαμορφώθηκαν με το νέο δελτίο.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί (ο ΠΦΣ συγκεκριμένα) έχουν αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι οι φαρμακαποθήκες αντιμετωπίζουν κοντόφθαλμα το θέμα και βάλλουν κατά των φαρμακείων.

Δείτε εδώ το νέο διορθωμένο δελτίο τιμών

Διαβάστε ακόμη:

ΠΦΣ: Οι φαρμακαποθηκάριοι βάλλουν κατά των φαρμακείων ...

Οι φαρμακαποθήκες προσβάλλουν δικαστικά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων - Μας απειλούν με εξαφάνιση τονίζουν

Να διορθωθούν άμεσα τα τεχνικά λάθη από το δελτίο τιμών φαρμάκων ζητά η φαρμακοβιομηχανία