ΦΑΡΜΑΚO

Διαβήτης: Η συνδυαστική δράση φαρμάκων είναι πιο αποτελεσματική

Τα αποτελέσματα έρευνας από το νοσοκομείο Mount Sinai του Τορόντο στον Καναδά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης: Σε σύγκριση με συμβατικές θεραπείες του διαβήτη, οι συνδυαστικές θεραπείες αποδείχθηκε ότι είναι 92% πιο αποτελεσματικές.

Διαβήτης: Η συνδυαστική δράση φαρμάκων είναι πιο αποτελεσματική

Το πεπτίδιο GLP 1 (glucagon-like peptide-1) που περιέχεται σε μία νέα κατηγορία ενέσιμων φαρμάκων προσπαθεί να μιμηθεί μια εντερική ορμόνη και είναι ήδη διαθέσιμο στους ασθενείς για χρήση μόνο ως θεραπεία για τον διαβήτη ή σε συνδυασμό με οποιοδήποτε βασική ινσουλίνη. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η ανωτερότητα μιας συνδυασμένης παρέμβασης/θεραπείας για τον διαβήτη τύπου-2 επιβεβαιώνεται με επιστημονική έρευνα.

Η ολοκαίνουργια αυτή μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε μόλις χτες στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, εξέτασε τα ευρήματα από 15 επιμέρους έρευνες που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 4.300 ασθενείς με διαβήτη και οι οποίες ολοκληρώθηκαν και δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 2011 και του 2014.

Ο επικεφαλής της νέας έρευνας, ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Mount Sinai, δρ Ravi Retnakaran, υποστηρίζει ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης του διαβήτη τύπου-2 είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Δυστυχώς, αυτό είναι μια προβληματική διαδικασία, εξαιτίας των περιορισμών και των παρενεργειών των περισσότερων θεραπειών σε κάθε ασθενή.

Με τον συνδυασμό, ωστόσο, των υφιστάμενων θεραπειών ινσουλίνης και των φαρμακευτικών αγωγών που λαμβάνονται από το στόμα, είναι δυνατόν να έχουμε πολύ πιο αποτελεσματική συνολική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου-2.

Δείτε τους συνδυασμούς αυτούς, όπως τους δημοσίευσε το νοσοκομείο Mount Sinai στην έρευνά του:

Combination-Diabetes-Treatment-Better-Than-Conventional-Diabetes-Treatments-640x360

Ο διαβήτης είναι γνωστός και ως "σιωπηλός δολοφόνος" καθώς επηρεάζει σχεδόν όλα τα κύρια όργανα και συστήματα του σώματος. Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φτάνουν κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, ο κίνδυνος των ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων σακχάρου και της αύξησης του σωματικού βάρους αυξάνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, ένα σύνηθες φαινόμενο σε άτομα με διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Ο σημαντικός ρόλος της στοματικής υγείας στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη