ΦΑΡΜΑΚO

Στόχος να μην λείψουν φάρμακα και αναλώσιμα - Τι γίνεται με τους προμηθευτές και τα νοσοκομεία;

Και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με τους μηχανισμούς του εισέρχεται πιο δυναμικά στο θέμα του ελέγχου της επάρκειας των φαρμάκων, την δύσκολη αυτή στιγμή της έλλειψης ρευστότητας και της μη ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίου. 

Στόχος να μην λείψουν φάρμακα και αναλώσιμα - Τι γίνεται με τους προμηθευτές και τα νοσοκομεία;

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αυτό συζητήθηκε λεπτομερώς χθες, σε συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ με την διοίκηση του ΕΟΦ, με επικεφαλής τις κυρίες Αντωνίου και Μακριδάκη, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα του Οργανισμού.

Η πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι παρακολουθείται από πολύ κοντά το θέμα της επάρκειας των φαρμάκων, ουσιαστικά σκανάρεται κάθε γωνιά, κάθε φαρμακείο και κάθε φαρμακαποθήκη, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όλα κυλούν ομαλά και πως οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενείς και χρονίως πάσχοντες δεν αντιμετωπίζουν και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Παράλληλα, οι επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ) χθες επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να καταθέσουν το καίριο αίτημα της ανάγκης για επάρκεια στον πρωθυπουργό. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων δεν κατάφεραν να συναντήσουν τον κ. Τσίπρα, καθώς το πρόγραμμά του ήταν πολύ βεβαρυμένο.

Αλλά και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εδώ και τρεις ημέρες τονίζει ότι η επάρκεια φαρμάκων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πως οι πολίτες συμπεριφέρθηκαν με ψυχραιμία την πρώτη ημέρα εφαρμογής του capital control.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της επάρκειας των φαρμάκων που απασχολεί τους φορείς και τους πολίτες, αλλά και άλλων αναλωσίμων, τα οποία είναι βασικά για τα περισσότερα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Παύλος Αρναούτης, προς ώρας δεν υπάρχει πρόβλημα προμηθειών στα νοσοκομεία, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, ανησυχούμε σφόδρα για την εξέλιξη της κατάστασης, εάν δεν λυθεί άμεσα το θέμα που έχει δημιουργηθεί από την μη ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Ο κ. Αρναούτης τονίζει ότι οι εταιρείες του κλάδου δεν έχουν αποθέματα, καθώς υπήρχαν εδώ και καιρό προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράζουν από τους οίκους του εξωτερικού. Πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία, τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ και να μην κινδυνεύσει ούτε ένας ασθενής.

Διαβάστε ακόμη:

Κατηγορηματική δήλωση Κουρουμπλή: Δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων

Η ΠΕΦ δηλώνει «Εθνική Ελλάδος» στηρίζοντας την Δημόσια Υγεία την ώρα της κρίσης

Κουρουμπλής: Να συνεχιστεί η διάθεση φαρμάκων, όπως πριν από τις εξελίξεις

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει το 100% των αναγκών των Ελλήνων

Διαβεβαίωση ΠΕΦ ότι εξασφαλίζει την πλήρη επάρκεια των φαρμάκων που παράγει