ΟΜΟΡΦΙΑ

Έξι «γιατροσόφια» για το ξηρό δέρμα

Οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει σιγά σιγά να πέφτουν και ο χειμώνας πλησιάζει γοργά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο στη φροντίδα και την ενυδάτωση του δέρματός σου.

Έξι «γιατροσόφια» για το ξηρό δέρμα

Πέρα από τις λύσεις που μπορεί να σου προτείνει ο δερματολόγος σου, μπορείς να δοκιμάσεις και τα παρακάτω «γιατροσόφια», δηλαδή εντελώς φυσικά υλικά που τρέφουν την επιδερμίδα σου σε βάθος!

1. Ηλιέλαιο

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στην επιθεώρηση Pediatric Dermatology έδειξε ότι το ηλιέλαιο βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος όταν εφαρμόζεται στα χέρια. Χρησιμοποίησέ το μετά το ντους ή το μπάνιο σου σε νωπό δέρμα για βαθύτερη ενυδάτωση.

bigstock Flowers With A Bottle Of Sunfl 148076189

2. Λάδι καρύδας

Το δημοφιλές λάδι καρύδας είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ξηρότητας του δέρματος, σύμφωνα με μελέτη του 2014 στην επιθεώρηση Dermatitis. Μια άλλη μελέτη του 2016 έδειξε ότι το συγκεκριμένο λάδι αποτελεί καλό ενυδατικό μέσο επειδή τα λιπαρά οξέα που περιέχει επουλώνουν τις «ρωγμές» στο ξηρό δέρμα ώστε να επαναφέρουν την απαλότητά του. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, το λάδι ενυδατώνει περισσότερο όταν εφαρμόζεται σε νωπό δέρμα.

3. Βρόμη

Η βρόμη είναι ένα ακόμη φυσικό υλικό κατάλληλο για τη φροντίδα του δέρματος. Ο ιδανικός τρόπος να τη χρησιμοποιήσεις είναι να προσθέσεις μερικές νιφάδες στο νερό που θα κάνεις το χαλαρωτικό αφρόλουτρό σου.

bigstock 188862442

4. Γάλα

Μπορείς κάλλιστα να κάνεις μπάνιο σε αυτό όπως η Κλεοπάτρα, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όμως θα πρέπει να το προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή. Κι αυτό γιατί το γάλα παρέχει λιπαρά που τρέφουν το δέρμα από μέσα προς τα έξω κι έτσι ενισχύουν τις εξωτερικές άμυνές του.

5. Μέλι

Το μέλι βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών δερματικών παθήσεων επειδή έχει ενυδατική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορείς να το εφαρμόσεις απευθείας στο δέρμα σου ή να το αναμείξεις με άλλα φυσικά υλικά, όπως το αβοκάντο και το αυγό, για να φτιάξεις σπιτικές μάσκες ενυδάτωσης για όλο το σώμα.

6. Αλόη

Το μικρό θαύμα της φύσης που ακούει στο όνομα αλόη είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τα οφέλη που έχει για το δέρμα. Μπορείς να την απλώσεις άφοβα σε όλο σου το σώμα και ιδίως στα σημεία παρουσιάζουν πιο έντονη ξηρότητα. Αν η ξηρότητα εμφανίζεται κυρίως στις παλάμες και στα πέλματα, μια καλή μέθοδος ενυδάτωσης είναι να εφαρμόσεις μια γενναία δόση αλόης πριν πέσεις για ύπνο και στη συνέχεια να καλύψεις την περιοχή με γάντια ή κάλτσες αντίστοιχα.

Πηγή: Medical News Today

Δες κι αυτό:

Μάθε τα μοναδικά οφέλη της κινόα για το δέρμα σου

Θέλεις καθαρό δέρμα; Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις