ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η ζημιά που προκαλούν οι ταινίες sex στον εγκέφαλο

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Psychiatry» φέρνει ανησυχητικά νέα για όσους αρέσκονται στο να παρακολουθούν ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου.

Η ζημιά που προκαλούν οι ταινίες sex στον εγκέφαλο

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης MaxPlank, στο Βερολίνο, ζήτησαν από 64 εθελοντές, ηλικίας 21 έως 45 ετών, να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειές τους όσον αφορά στην πορνογραφία.

Παράλληλα τους υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, προκειμένου να καταγράψουν τον όγκο του και να ελέγξουν τις αντιδράσεις του στις πορνογραφικές εικόνες.

Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, το τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται με τη σεξουαλική διέγερση παρουσίαζε μικρότερη αντίδραση σε όσους έβλεπαν συστηματικά πορνό σε βίντεο και εικόνες.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταδεικνύει συσχέτιση ανάμεσα στην συστηματική ενασχόληση με την πορνογραφία και την εμφάνιση σωματικών συνεπειών.

Βέβαια, υπάρχει και δεύτερη ανάγνωση των ευρημάτων, σύμφωνα με την οποία όσοι διαθέτουν χρόνο στην πορνογραφία εκ φύσεως διαθέτουν μικρότερο εγκέφαλο.