ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ στην εμμηνόπαυση… Τι λένε οι γυναίκες

Μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause, ανέλυσε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για πάνω από 4.000 γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ηλικίας μεταξύ 50 και 74 ετών.

Σεξ στην εμμηνόπαυση… Τι λένε οι γυναίκες

Περίπου το 78% ήταν σεξουαλικά αδρανείς. Το 45% των σεξουαλικά ανενεργών γυναικών δήλωσε ότι δεν είχε σύντροφο και το 29% ότι ήταν χήρες.

«Πολλές γυναίκες ανέφεραν ότι δυσκολεύτηκαν να συναντήσουν άλλους άντρες, είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για σεξ μετά το θάνατο του συντρόφου τους ή δεν ήθελαν να έχουν σεξουαλικές επαφές», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Από τα δεδομένα μας ήταν σαφές ότι πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας περιορίζουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα όταν βρίσκονται σε σχέση. Μερικές φορές δεν μπορούν να βρουν νέο σύντροφο μετά από ένα χωρισμό ή τον θάνατο του συζύγου τους. Η απώλεια ενός συντρόφου είναι ένα από τα πιο αγχωτικά γεγονότα και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές γυναίκες απείχαν από το σεξ ή ήταν απρόθυμες να συνάψουν νέες σχέσεις».

Πέρα από την έλλειψη κάποιου συντρόφου, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τη μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ήταν η κατάσταση της υγείας του συντρόφου τους, η σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου τους, τα δικά τους προβλήματα υγείας και συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Ένα ποσοστό 27% των γυναικών που βρίσκονταν σε σχέση ανέφεραν τα προβλήματα υγείας των συντρόφων τους ως τον λόγο για μειωμένο και λιγότερο ευχάριστο σεξ. Μία στις 10 ανέφερε τη σχέση με τον ίδιο τον σύντροφό ως πρόβλημα, καθώς αντιμετώπιζαν επικοινωνιακές δυσκολίες που δεν δημιουργούσαν τις κατάλληλες συνθήκες για σεξουαλικές επαφές.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει ότι η μειωμένη λίμπιντο τείνει να αυξάνεται με την ηλικία και συνδέεται με την κακή σωματική ή ψυχική υγεία», γράφουν οι ερευνητές. «Μπορεί όμως να είναι και το αποτέλεσμα συνεχόμενων διαπροσωπικών προβλημάτων, όπως η έλλειψη επικοινωνίας με τον σύντροφο, οι ανεπίλυτες συγκρούσεις ή η κακή επικοινωνία σχετικά με τις σεξουαλικές ανάγκες και προτιμήσεις».

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Οστική πυκνότητα: Πώς επηρεάζεται από την κοινωνική ζωή των γυναικών