ΥΓΕΙΑ

Οστική πυκνότητα: Πώς επηρεάζεται από την κοινωνική ζωή των γυναικών

Η κοινωνική απομόνωση που βιώνουν οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology & Community Health».

 

Οστική πυκνότητα: Πώς επηρεάζεται από την κοινωνική ζωή των γυναικών

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα που αφορούσαν 11.000 εμμηνοπαυσιακές Αμερικανίδες, οι οποίες είχαν μειωμένη οστική πυκνότητα. Όπως προέκυψε η μειωμένη οστική πυκνότητα σχετίζεται με την «κοινωνική πίεση», παράγοντα που εξετάζει την ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι η αδυναμία των οστών συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο υψηλός βαθμός κοινωνικής πίεσης σχετίστηκε με σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητα του ισχίου, της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (το κάτω μέρος της πλάτης) και του μηριαίου οστού.

Ο βαθμός κοινωνικής πίεσης κυμαίνονταν από 4 έως 20 με το ανώτερο όριο να υποδηλώνει μεγαλύτερη πίεση.

Κάθε επιπλέον αύξηση του βαθμού κοινωνικής πίεσης συνδέονταν με 0,08% μεγαλύτερη απώλεια οστικής πυκνότητας στο μηριαίο οστό, 0,11% στο ισχίο και 0,07% στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

bone density

Ο συσχετισμός οστικής πυκνότητας και κοινωνικής πίεσης επιβεβαιώθηκε μετά την αξιολόγηση παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, η εκπαίδευση, το βάρος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, η κατάσταση υγείας του ατόμου, η λήψη ορμονών, η ηλικία κατά την οποία μπήκε στην εμμηνόπαυση και το ιστορικό κατάγματος μετά την ηλικία των 55 ετών, ήταν επιπλέον παράγοντες που αναλύθηκαν στην έρευνα.

Η εν λόγω μελέτη είναι παρατηρητικής φύσεως και δεν μπορεί να αποδείξει ότι πράγματι η μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα προκαλεί μείωση οστικής πυκνότητας.

Τα ευρήματα ωστόσο, δείχνουν ότι «η απώλεια οστικής μάζας είναι μία από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού στο στρες και σχετίζεται περισσότερο με την ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων παρά με την ποσότητα», σύμφωνα με τον Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Οι ερευνητές μάλιστα επισημαίνουν ότι, με βάση προηγούμενες μελέτες, οι στρεσογόνες καταστάσεις, η έντονη απαισιοδοξία, η μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή και η ελλιπής μόρφωση μπορεί να συνδέεται με ιστορικό καταγμάτων.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τους επιστήμονες, είναι πιθανό να βοηθήσουν τις ηλικιωμένες γυναίκες να έχουν υγιή και ενεργό κοινωνική ζωή και να βελτιώσουν την υγεία των οστών τους.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Οστεοπενία: Τι είναι και πώς θα την προλάβετε

Κάταγμα: Πώς επηρεάζει την οστική πυκνότηταΚάταγμα: Πώς επηρεάζει την οστική πυκνότητα

Σκελετική υγεία: Με ποιες τροφές και σε ποια ποσότητα θα τη θωρακίσετε