ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Γιατί οι άνδρες πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ τουλάχιστον 3 μήνες πριν τη σύλληψη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμβρυικού αλκοολικού συνδρόμου, το οποίο προκαλεί μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη και παραμορφώσεις ανάπτυξης στα παιδιά.

Γιατί οι άνδρες πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ τουλάχιστον 3 μήνες πριν τη σύλληψη
Bigstock

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας λένε τώρα ότι οι άνδρες πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη σύλληψη.

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Michael Golding, είχε διαπιστώσει προηγουμένως ότι οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ του πατέρα μπορεί να προκαλέσουν παραμορφώσεις του εγκεφάλου και του κρανίου στο μωρό του. Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Andrology, η ομάδα σημείωσε ότι η επίδραση της πατρικής κατανάλωσης αλκοόλ στο σπέρμα διαρκεί πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τι είναι το εμβρυικό σύνδρομο αλκοόλ

Ένα παιδί με εμβρυικό σύνδρομο αλκοόλ (fetal alcohol syndrome) μπορεί να έχει:

  • διακριτά χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως μικρά μάτια, λεπτά άνω χείλη, λεία επιφάνεια δέρματος μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους
  • παραμορφώσεις στις αρθρώσεις
  • δυσκολίες στην όραση
  • μικρό μέγεθος κεφαλιού
  • καρδιακά ελαττώματα
  • αργή φυσική ανάπτυξη
  • φτωχές κοινωνικές και συμπεριφορικές δεξιότητες
  • διανοητική αναπηρία
  • κακό συντονισμό
  • προβλήματα μνήμης και προσοχής

Το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο σχετίστηκε παλαιότερα μόνο με την κατανάλωση αλκοόλ από την μητέρα. Για τη διάγνωσή του, οι γιατροί πρέπει επί του παρόντος να επιβεβαιώνουν μόνο εάν η μητέρα έχει καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

"Εδώ και χρόνια, δεν εξετάζεται καθόλου η χρήση αλκοόλ από τους άνδρες. Μέσα στα τελευταία 5-8 χρόνια, αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι υπάρχουν ορισμένες συνθήκες όπου υπάρχει πολύ ισχυρή πατρική επιρροή όσον αφορά την έκθεση στο αλκοόλ και την ανάπτυξη του εμβρύου”, είπε ο δρ. Golding.

"Όταν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ σε τακτική βάση και στη συνέχεια σταματά, το σώμα του περνάει από στέρηση, όπου πρέπει να μάθει πώς να λειτουργεί χωρίς αυτήν την χημική ουσία. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι το σπέρμα ενός πατέρα εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από το αλκοόλ ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασία απόσυρσης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος απ' όσο πιστεύαμε προηγουμένως για να επιστρέψει το σπέρμα στο φυσιολογικό”, πρόσθεσε ο ίδιος

Αλκοόλ: Πώς προκύπτει το χρονικό πλαίσιο των 3 μηνών αποχής πριν από τη σύλληψη

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό στρες που διακόπτει τη φυσιολογική κυτταρική δραστηριότητα του οργανισμού. Το ίδιο είδος οξειδωτικού στρες εμφανίζεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της στέρησης, γεγονός που παρατείνει τη διάρκεια των επιδράσεων του αλκοόλ στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, εξήγησαν οι ερευνητές.

Η ομάδα σημείωσε ότι ένα άτομο βιώνει στέρηση ακόμη και όταν η κατανάλωση αλκοόλ είναι σε μικρές ποσότητες.

"Στα μοντέλα που χρησιμοποιούμε, ακόμη και η κατανάλωση 3-4 ποτηριών μπύρας μετά τη δουλειά αρκετές ημέρες την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει απόσυρση όταν σταματήσει αυτή η συνήθεια. Μπορεί να μην αισθάνεστε μεθυσμένοι, αλλά το σώμα σας περνά από χημικές αλλαγές”, είπε ο δρ. Golding.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα καθοδηγήσουν τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να συλλάβουν δείχνοντάς τους πότε πρέπει να σταματήσουν το ποτό για να αποφύγουν γενετικές ανωμαλίες.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του ακριβούς χρονικού πλαισίου που απαιτείται για την εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων του αλκοόλ, με βάση τα τρέχοντα ευρήματα, οι ερευνητές συνιστούν τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ τουλάχιστον τρεις μήνες νωρίτερα.

“Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να φτάσουμε σε μια στέρεα απάντηση, αλλά γνωρίζουμε ότι το σπέρμα δημιουργείται σε διάστημα 60 ημερών και η διαδικασία απόσυρσης διαρκεί τουλάχιστον έναν μήνα. Επομένως, η εκτίμησή μου θα ήταν να περιμένετε τουλάχιστον τρεις μήνες”, είπε ο δρ. Golding.

Πηγή: medicaldaily.com