ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μαλλιά σας δείχνουν αν κινδυνεύετε από εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια

Ίσως να σας φαίνεται απίστευτο, ωστόσο τα μαλλιά μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το αν διατρέχετε κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα μαλλιά σας δείχνουν αν κινδυνεύετε από εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», σε αντίθεση με την εξέταση αίματος που παρέχει εικόνα για τα ορμονικά επίπεδα τη στιγμή που πραγματοποιείται, η ανάλυση τμήματος της τρίχας είναι δυνατόν να δείξει τα σε ποιες συγκεντρώσεις υπάρχει η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, για χρονικό διάστημα πολλών μηνών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι ηλικιωμένοι με τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, μακροπρόθεσμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγμα τρίχας από τα κεφάλια 283 ατόμων, ηλικίας 65 έως 85 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αρτηριοπάθειας, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί ο ρόλος των μακροπρόθεσμων μετρήσεων της κορτιζόλης ως δείκτη επικείμενης καρδιοπάθειας.