ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μυστικό της αιώνιας νιότης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαννέο μικρόβιο το οποίο παραμένει πάντοτε νέο.

Το μυστικό της αιώνιας νιότης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαννέο μικρόβιο το οποίο παραμένει πάντοτε νέο. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να φέρειεπιτέλους στο φως το μυστικό της αιώνιας νιότης!

Πρόκειται για έναζυμομύκητα που ονομάζεται S. pombe και φαίνεται πως παρουσιάζει ανοσίαστη γήρανση, καθώς αναζωογονείται κάθε φορά που αναπαράγεται.

Οι ερευνητέςδηλώνουν πως η ανακάλυψη του S. pombe «παρέχει θεμελιώδειςγνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς γήρανσης».

Μια ομάδα από τοΠανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το Ινστιτούτο Βιολογίας και Γενετικής ΜοριακώνΚυττάρων Max-Planck (Γερμανία) ανακάλυψε ότι το κοινό είδοςτου ζυμομύκητα έχει εξελιχθεί ώστε να παραμένει νέο.

Το S. pombe δε γερνά όταν αναπαράγεται κάτω από ευνοϊκές συνθήκεςανάπτυξης, σε αντίθεση με άλλα είδη.

Τα μικρόβια,ακόμη και αυτά που διαιρούνται συμμετρικά, δε διαιρούνται σε δύο πανομοιότυπαμέρη.

Οι μελέτεςέδειξαν ότι υπάρχουν μηχανισμοί που διασφαλίζουν ότι το ένα μέρος λαμβάνειγηραιότερο, συχνά ελαττωματικό κυτταρικό υλικό, ενώ το άλλο βρίθει νέου, πλήρωςλειτουργικού υλικού.

Σύμφωνα με έρευναπου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology, η γήρανση δεν είναι αναπόφευκτη για τον S. pombe. Η έρευνα υποστηρίζει πως ο ζυμομύκηταςδιαιρείται σε δύο μέρη, καθένα από τα οποία λαμβάνει εξίσου κυτταρικό υλικό.

Καθώς όμως κάθεμέρος λαμβάνει κατά το ήμισυ το γηραιότερο υλικό, παραμένει νεότερο σε σχέση μεπριν.

Αυτό σημαίνει ότιο S. pombe, σε σύγκριση με άλλα είδη, αναζωογονείταικάθε φορά που αναπαράγεται και μπορεί να αποφύγει τη γήρανση εφόσον συνεχίζει ναδιαιρείται με γρήγορο ρυθμό.

Περαιτέρω έρευνααποκάλυψε ότι αυτή η παραδοξότητα συμβαίνει μόνο όταν ο S. pombe βρίσκεται σε ευνοϊκές συνθήκες.

Οι ερευνητέςεξέθεσαν το ζυμομύκητα στη θερμότητα, την υπεριώδη ακτινοβολία και τα βλαβεράχημικά, κάτι που οδήγησε σε μείωση της ταχύτητας ανάπτυξής του.

Τελικά, ηανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε σημείο που ο ζυμομύκητας δε μπορούσε να παραμείνει νέοςκαι το μικρόβιο χωριζόταν σε ένα νεότερο και ένα γηραιότερο μέρος.

Ο S. pombe έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικήςκοινότητας, καθώς θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν πρότυπο για τύπους κυττάρωνπου δε γερνούν στον ανθρώπινο οργανισμό.